Kampen mot prostatacancer

PRESENTERAS AV

Benny, 62, lever med prostatacancer: ”Kan aldrig bli frisk”

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Benny Bengtsson var 56 år när han diagnostiserades med en ovanligt aggressiv prostatacancer.

Han opererades och tog bort stora delar av prostatan samt närliggande lymfkörtlar. Det visade sig att cancern redan hade spridit sig.

– Jag har cancer kvar i kroppen. Jag kan aldrig bli friskförklarad utan den ligger där latent. Så länge de bromsar sjukdomen, mår jag bra, säger Benny som nu har fyllt 62 år.

Swisha till 9001017 – din gåva räddar liv

Benny Bengtsson bor med sin fru Lena i en villa strax utanför vackra Falkenberg i Halland. Där tycker han om att påta i trädgården och umgås med familjen. Han har tre döttrar och ett barnbarn, och jobbar på en betongstation.

Men att Benny skulle kunna arbeta eller umgås med sin familj, är långt ifrån självklart.

2014 sökte han vård eftersom han upplevde problem med urinträngningar.

– Jag hade inte några problem med att pinka. Utan problemet var att tio minuter senare var jag pinknödig igen.

Det var inte första gången Benny sökte hjälp för sitt problem. Men den här gången togs det även ett PSA-prov och det visade på höga värden.

– De ringde tillbaka till mig och sa att de ville undersöka min prostata också. Det gjorde jag och sen blev det remiss till Halmstad. Sedan rullade karusellen igång.

Andra gången som Benny Bengtsson sökte läkarvård för sina symtom togs ett PSA-prov. Det visade på höga värden och samma år opererades han. Prostatacancern är sprid i Bennys kropp och därför får han bromsmediciner.
Benny med sin dotter Jenny.

Det rann blod

Benny tvingades genomgå en smärtsam provtagning. Han lovordar den svenska sjukvården och all personal han träffat, utom den förste läkaren som gjorde biopsin på prostatan.

– Han verkade helt nollad vad gäller människor och jag hade önskat att en annan person hade gjort provtagningen. Medmänskligheten fanns inte där. Efteråt rann det blod ur baken på mig.

21 prover togs från prostatan och 18 av dem var ”hårt angripna”, som Benny uttrycker det.

Han opererades i oktober 2014 och hela prostatan togs bort. Operationen tog dubbelt så lång tid som den normalt skulle göra.

– De hade väldigt mycket att plocka bort och tog också många lymfkörtlar från vänster ben.

Benny Bengtsson med dottern Jenny. ”Man vet att man får kanske bara en begränsad tid tillsammans. Från mitt håll är det en stor rädsla och stor oro”, säger Jenny.

Spridd cancer

Det visade sig att cancern spridit sig till lymfkörtlarna. Ända sedan operationen får Benny bromsmedicin som han kommer behöva resten av sitt liv. Prostatacancerceller behöver testosteron för att växa och medicinen som Benny tar är hormonell och hjälper till att hålla cancern i schack. Men den ger också biverkningar:

– Jag är inte lika stark som jag var förr och är tröttare nu.

Även operationen kan ge biverkningar, dels kan den sexuella funktionen påverkas och dels kan man drabbas av urinläckage. Även det har Benny erfarenhet av.

– Min fru och jag hade ett ordentligt snack innan operationen. Jag sa ”ta väck skiten i stället för att spara något som kan växa vidare sedan”. Så mitt sexliv innebär numera noll samlag, det är helt rökt för min del. Kärlekslivet får funka på andra sätt och det är helt okej.

”Du är min skyddsplats i livet när blåser hårt, du drar ibland sjukt dåliga skämt men skrattar gör vi ändå tills vi gråter båda två”. Så beskriver Jenny Bengtsson sin pappa Benny på Instagram.

Räknar ner varje födelsedag

Benny är förvånansvärt samlad, trots cancerdiagnosen.

– En del frågar: ”Hur är du funtad i huvudet? Är du inte orolig?”. Men nej, det är jag inte. Jag kan inte påverka något och det jag inte vet något om är jag inte orolig över. Jag kan inte gå och tänka om i fall att… Jag mår faktiskt oförskämt bra och min läkare skakar på huvudet när han ser mig.

Men när en familjemedlem drabbas av cancer, påverkas så klart hela familjen. Bennys dotter Jenny Bengtsson, 32, berättar om oron för sin pappa:

– Jag var 26 år när min pappa fick sin diagnos. Man vet att man får kanske bara en begränsad tid tillsammans. Från mitt håll är det en stor rädsla och stor oro.

Hon är tydlig med att alla i familjen har sin personliga upplevelse och har tänkt och känt olika.

– För mig har det handlat mycket om tiden. Jag räknar ner varje födelsedag och jul.

Det finns milstolpar som Jenny vill att hennes pappa ska få vara med och uppleva.

– Jag är singel i dag. Mina två tuffaste saker att tänka på är om han inte hinner träffa mina framtida barn. Det och att jag vill att han ska leda mig uppför altargången när jag en dag gifter mig.

Att njuta av det livet har att erbjuda är viktigt. ”Det handlar mest om att få ta vara på varandra, umgås med vänner och äta gott. Vi bor nära havet och tar bilen och sticker dit”, säger Benny Bengtsson.

Njuter av vardagen

Benny är förvånansvärt samlad, trots cancerdiagnosen och alla sina jobbiga upplevelser. Både han och familjen är otroligt tacksamma för den tiden de får tillsammans. Det viktigt att mitt i allt jobbigt kunna skratta och njuta av livet. Benny lever ungefär likadant nu som innan diagnosen.

– Om det är något vi verkligen vill göra så ser vi till att göra det. Annars handlar det mest om att få ta vara på varandra, umgås med vänner och äta gott. Vi bor nära havet och tar bilen och sticker dit.

Att han väljer att prata om sin prostatacancer med Aftonbladet är för att han vill uppmana andra män att gå och testa sig – och att göra det i tid.

– Jag säger det till alla jag känner och träffar: ”Gå och testa dig”. Har du inte gjort det så är det en billig livförsäkring!

Vill du vara med och stötta kampen mot prostatacancer? Swisha din gåva till 9001017

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Torsten dolde sin cancer för vännerna: ”Jag drömde om min död”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot prostatacancer

Mustaschkampen

Prostatacancer

PSA-prov

Cancer

Falkenberg

Testosteron