Ambulanssjuksköterskan Anne: ”Jag vill möta offrens anhöriga”

Uppdaterad 2019-01-21 | Publicerad 2018-02-11

Ambulanssjuksköterskan Anne Seving, 62, tänker ofta på de anhöriga till dödsoffren på Drottninggatan.

Men hon återvänder inte gärna platsen.

– Det tog en månad innan jag kunde gå på Drottninggatan igen, och i dag går jag helst längst fasaderna, aldrig med hörlurar. Med tanke på vad som kan hända igen.

På tisdag börjar rättegången mot Akilov. Under förhandlingarna, som väntas pågå i tre månader, ska åklagaren försöka visa att det handlar om ett terrorbrott, styrt av viljan att skrämma, skada och döda.

Anne Seving har känt rädslan och sett döden.

– Vi var först på plats på plats och jag tänker på de två första skadade. Det var ohyggligt, säger Anne Seving.

Men hur skrämmande det än var på Drottninggatan den 7 april skulle de göra sitt jobb.

– Vi hade en svårt skadad patient, och det första man tänker på är att man ska göra en så god räddningsinsats som möjligt. Man är så fokuserad på den patient man har framför sig, så vi hann inte uppfatta vad som hände runt omkring oss.

Livet gick inte att rädda

Trots det intensiva arbetet så gick inte livet att rädda på deras första patient. Annes tankar går till de anhöriga.

– Det man vill säga är att vi gjorde allt vi kunde, men det gick inte ändå. Annars när man är på plats med patienter som har svåra skador så finns det ofta anhöriga runt omkring så man förklara vad som hänt och vad vi gjort. Men här hade vi inte den möjligheten, och det har känts jobbigt både för mig och min kollega, säger Anne Seving.

Skulle du vilja träffa dem och göra det?

– Ja, kanske. Att prata med hennes man skulle ha känts bra, säger Anne fundersamt.

Viktigt att få pris

I dag den 11/2 är det passande nog 112-dagen, en dag som uppmärksammar det internationella nödnumret. Tidigare i veckan delades också det nationella 112-priset ut till blåljuspersonalen som arbetade på Drottninggatan. En av de som hyllades på scenen i Münchenbryggeriet var Anne.

– Det känns jättebra att vi i ambulanssjukvården uppmärksammas. Det var en speciell händelse. Det känns verkligen jättebra att vi får lite ljus på oss. Vi kämpar för att göra ett bra jobb, även om det inte alltid märks, säger Anne Seving.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!