Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Antje Jackelen: ”En hjälte för mig är förstås Jesus”

Antje Jackelén om mod och juryarbetet i Svenska hjältar

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Hon är känd som Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, är en flitig debattör och en stark förespråkare för alla människors lika värde.

Men själv ser Antje Jackelén sig inte som modig.

– Jag får höra det ibland, att människor säger ”du är modig”. Men det är inte alltid så jag upplever mig själv, säger hon.

För sju år sedan valdes Antje Jackelén till ärkebiskop. Hon är den 70:e i raden – men den första kvinnan på posten. Hon syns och hörs ofta i debatten och verkar inte vara rädd för att sticka ut hakan.

– När jag var ung upplevde jag mig inte som modig, utan tvärtom såg jag väldigt mycket upp till de som var modiga. Men jag har väl mognat lite och lärt mig att hitta tryggheten i att stå för vissa saker, säger hon.

Antje Jackelén är medlem i juryn för Svenska Hjältar 2020. Här ses hon i juryrummet tillsammans med prinsessan Sofia, Kodjo Akolor och Margaux Dietz. ”Det är ett väldigt bra teamarbete”, säger Antje .

Svårt att välja ut en

Antje Jackelén är inte bara Svenska kyrkans främsta företrädare. Hon är också en av medlemmarna i Svenska Hjältars jury.

– Det är väldigt bra och roligt. Det känns meningsfullt, för det är viktiga frågor vi pratar om och det är ett väldigt bra teamarbete. Det är genom de olika perspektiven som det klarnar!

Hon är imponerad av de många hjältar som finns där ute i landet.

– Det är fantastiska berättelser som vi fått ta del av och det har faktiskt varit ganska svårt att välja ut en för man vill ju lyfta fram allihopa.

”Det är viktiga frågor vi pratar om och det är ett väldigt bra teamarbete”, säger Antje Jackelén om uppdraget i Svenska Hjältars jury.

Jesus har alltid funnits där

Själv har Antje Jackelén flera olika förebilder och hjältar som har betytt mycket för henne under olika perioder av hennes liv och de har, som hon säger ”växlat lite grann”.

– En förebild som alltid funnits där är ju Jesus såklart, men sen finns det också personer som har inspirerat mig väldigt mycket som till exempel Dag Hammarskjöld.

Att Dag Hammarskjöld inspirerar är inte så konstigt. Han var FN:s generalsekreterare 1953 till 1961 och införde tyst diplomati i FN. Han fick efter sin bortgång 1961 Nobels fredspris för sitt fredsbevarande arbete. Utöver det var han bland annat författare och en av de aderton i Svenska Akademien.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare 1953-1961.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vem vill du nominera till Svenska hjältar 2020?

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Svenska hjältar

Antje Jackelén

Svenska kyrkan

Kristendom

Dag Hammarskjöld

Jesus