Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Andreas räddade livet på sin kollega – tack vare magkänslan

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Andreas Kind kände på sig att något var fel. Det räddade livet på hans kollega.
Foto: Privat
Andreas Kind kände på sig att något var fel. Det räddade livet på hans kollega.

Andreas Kinds kollega kom inte till jobbet.
En dålig magkänsla fick Andreas att åka hem till kollegan – och rädda hans liv.
– Jag gjorde det alla borde göra, säger Andreas.

En tidig morgon i slutet av april fick Andreas Kind, 32, från Ängelholm ett samtal från en kollega. En man i arbetsgruppen hade inte kommit till jobbet. Han hade inte sjukanmält sig och svarade inte i sin telefon.

Andreas blev orolig för sin kollega.

– Jag började ringa honom och försökte även få kontakt via Facebook, säger Andreas.

Han är driftchef på företaget Ohlssons AB och ansvarar för nio anställda som jobbar som miljöarbetare och hämtar sopor i nordvästra Skåne. Gruppen har en stark sammanhållning.

– Vi har bra kontakt med varandra och det var inte likt min kollega att inte höra av sig. Han är aldrig sjuk, och skulle han av någon anledning vara det så vet jag att han skulle ringa. Jag fick en dålig magkänsla att något var fel.

Hörde telefonen ringa – utan svar

Andreas bestämde sig för att åka hem till mannen.

Ingen av grannarna ville släppa in honom i trapphuset.

– Det har jag förståelse för. Som tur var kunde jag se en lapp med ett telefonnummer till fastighetsförvaltaren när jag kikade in genom glasrutan. Han i sin tur fick kontakt med ordföranden i bostadsrättsföreningen som kom och släppte in mig i trapphuset, berättar Andreas.

Han kunde höra kollegans mobiltelefon ringa i lägenheten och mannens bil stod parkerad utanför. Men hur mycket Andreas än bankade på dörren och ropade så var det ingen som öppnade.

Andreas kontaktade kollegans pappa som bodde i närheten. Tillsammans kunde de ta sig in i bostaden.

– Jag såg direkt att något inte stod rätt till. I sovrummet hittade vi min kollega och han var i dåligt skick. Jag larmade 112 direkt.

Överlevde tack vare Andreas

Andreas försökte få kontakt med mannen som pendlade fram och tillbaka i medvetandegrad. Han hade drabbats av akut sjukdom.

– Det kändes som om det tog fruktansvärt lång tid innan ambulansen kom, men på kvällen när jag kollade min telefon såg jag att det bara handlade om sju minuters samtal med SOS, berättar Andreas.

Han är tagen av händelsen och berättar att han fått information om att kollegan inte skulle ha överlevt om Andreas hade kommit en timme senare.

– För mig är det helt självklart att åka hem till en kollega och kolla att allt är okej, men jag har förstått nu att alla kanske inte tänker så. Jag hoppas att min kollega snart blir frisk, säger Andreas.

Chefen är oerhört stolt

Hans insats har väckt stor uppmärksamhet, både på jobbet och runt om i landet. Thomas Svanberg som är HR-chef på Ohlssons AB skrev ett hyllande inlägg på Linkedin som har gillats av över 12 500 människor. Företagets vd, koncernchef och många anställda har tackat Andreas.

– Jag är oerhört stolt över att ha Andreas på företaget. Han visar hur man är en bra chef som bryr sig om de anställda, säger Thomas Svanberg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.