Hannes fina intiativ – mot psykisk ohälsa

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Eftersom det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa bestämde sig 18-åriga Hannes Gustafsson för att skriva en låt om det. Nu har musikvideon ”Kids looking for attention” väckt uppmärksamhet kring ämnet – och samlat in tusentals kronor till förmån för självmordspreventivt arbete.

– Det är fantastiskt att se vad människor är kapabla till att göra när man agerar tillsammans och delar med sig, säger Hannes.

Hannes Gustafsson, 18, från Enköping har alltid haft ett musikintresse. Sedan ett år tillbaka har han producerat och lagt upp låtar på sin Youtubekanal.

Det brukar oftast vara house och techno han producerar, men en dag fick han upp en särskild textrad i huvudet som han inte kunde släppa.

– Det var ”I’m sorry for showing up this late”. Sen låg det och grodde i mig. Jag kopplade det till psykisk ohälsa och började tänka på vad som händer ”om man inte är där i tid”, säger Hannes.

Han bestämde sig för att göra en uppstickare och för första gången skriva och sjunga en ballad. Det blev låten ”Kids looking for attention” som handlar om hur det enkla – kan göra stor skillnad för någon som mår dåligt.

”Krävs lite för att göra skillnad”

I musikvideon till låten får man följa en utstött pojke i tioårsåldern och musikvideon har två avslutande scenarion, där skillnaden är omgivningens bemötande till pojken.

– Att inte vara ”där” i tid kan få förödande konsekvenser. Det andra slutet har en lycklig vändning som visar hur det hade kunnat bli om någon sa ”hej” och visade att den fanns där, säger Hannes.

Hannes menar att det råder tabu kring psykisk ohälsa och att det dessutom är en missuppfattning att det skulle behöva bli obekvämt att hantera.

– Det är ett ämne som många berörs av men samtidigt pratar vi inte om det. Ibland kan det räcka med ett ”hej”. Det krävs så lite för att göra stor skillnad, säger han.

1 av 2 | Foto: PRIVAT.

”Fantastiskt fint att se”

Hannes hörde av sig till organisationen Suicide Zero som arbetar för en nollvision mot självmord och de ville stötta hans musikprojekt. Den som tittar på videon kan bidra till insamlingen ”Better Now” och efter att människor sett hans rörande video har de mer än gärna velat bidra till insamlingen.

– Det är fantastiskt att se vad människor är kapabla till att göra när man agerar tillsammans och delar med sig, säger Hannes.

Han berättar att kommentarsfältet dessutom blivit ett forum där människor öppnat upp sig om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Det är så fint att se. Man blir så berörd, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.