Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Hunden Zigge var nära att avlivas – nu ska han själv rädda liv

Av: Annika Sohlander

Publicerad:
Uppdaterad:

SUNDSVALL. En olycka i stallet höll på att kosta valpen Zigge livet.
I dag mår den energiska staffordshire bullterriern bra och har utvecklats till en duktig sökhund.
Han och ägaren Angelica Nilsson-Böös tränar med Missing People för att kunna söka efter försvunna, och rädda människoliv.

Träningen med Missing People är en gång i veckan. Då samlas deras hundförare, både certifierade och de som är under upplärning. Ekipagen tränar bland annat på olika varianter av spår och att leta upp föremål.

En av deltagarna är Angelica Nilsson Böös och hennes ständige följeslagare 3,5-årige Zigge.

– Han betyder allt för mig. Han är min träningsvän, min arbetskamrat men även min livskamrat och min bebis. Det skulle vara väldigt tomt utan honom, säger hon.

Blev nedtrampad av en häst

Zigge var valp när Angelica skaffade honom, precis när hon hade flyttat hemifrån. Hans liv började dramatiskt. När han var med Angelica i stallet blev han trampad av en häst och fick en fraktur på tån och gipsades i fem veckor. Det blev komplikationer och en veterinär mer eller mindre dömde ut Zigges chanser att kunna leva ett aktivt hundliv utan smärta.

– Jag fick beskedet att man antingen kunde tvingas amputera benet eller att han skulle ha mer eller mindre kronisk smärta. Därför övervägde jag att avliva honom, säger Angelica.

Hon ville inte att Zigge skulle behöva lida men det var ett svårt beslut.

1 av 3 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
Zigge är en Staffordshire bullterriern med supernos.

Vid återbesöket gav en annan veterinär ett helt annat besked. Hon tyckte att frakturen och såren såg jättefina ut och troligen skulle läka på ett par veckor,

–  Jag var chockad och tänkte: ”får jag verkligen behålla honom nu?” Det var som en stor vinst, säger Angelica.

I dag finns bara ärren kvar efter olyckan. Hon har fått en ursäkt av den första veterinären och är lycklig över att allt gick så bra.

Han var en fena på att söka

När Angelica köpte Zigge föreställde hon sig en hund som tyckte om att mysa och ta det lugnt.

– Min moster har en ”staffe” och hon är en riktig soffpotatis så jag tänkte mig nog någon liknande.

Ganska snart märkte hon dock att Zigge är energisk hund som behöver utmaningar och älskar att röra på sig.

– Jag insåg att jag behövde lära mig mer. Så för att minska hans stressnivå och hjälpa honom att må bra så vände jag mig till Sundsvalls brukshundsklubb och kom med i en träningsgrupp.

Genom träningen blev Zigge lugnare och Angelica mer aktiv. I dag är hon instruktör i Brukshundsklubben och patrulledare i Missing People.

Förutom att Zigge gillar att träna lydnad så visade han sig också vara en fena på att söka och han älskar att vara i skog och mark.

– Han är oerhört modig, självständig och trygg i sig själv och det är en egenskap man önskar när man ska söka. Man vet ju aldrig vilken terräng vi möter, säger hon.

Leder människor med sin supernos

Angelica kände att hon ville använda Zigges fina nos till att göra verklig nytta och hitta försvunna personer.

Tillsammans tränar de att söka av terräng, att hitta dofter, ljud och annat som är avvikande. Det är viktigt att vara envis eftersom många sök görs utan fynd.

Inom kort kommer även Zigge och Angelica att certifieras som eftersöksekipage inom Missing People. När de har tränat runt ett år testas ekipaget av hundansvarig och godkänns de är de redo för skarpa sök.

– Jag ser fram emot certifieringen eftersom jag redan är utbildad patrulledare men har svårt att åka på sök långt bort utan min hund, säger Angelica.

Hundgrupperna i Missing People är specialenheter och indelade enligt län med lokala insatsgrupper. Alla län har inte egna hundgrupper men strävar efter att få det.

Att kunna söka försvunna personer med hundar gör stor skillnad, enligt Katarina Nordin, ansvarig för Missing Peoples hundgrupp i Västernorrland.

– De är en enorm resurs. Hundar kan söka av stora ytor på kort tid och ger man dem rätt förutsättningar kan de kanske rädda ett människoliv, eller hitta föremål eller kläder som leder oss till den försvunna personen, säger hon.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.