Nu sprider vi #Nätkärlek land och rike runt!

Uppdaterad 2015-09-30 | Publicerad 2015-09-23

Premiär för Svenska Hjältars skolturné i Göteborg

Nära 1000 elever och 4 riktiga hjältar.

Och massor av nätkärlek på schemat.

– Vänd dig till en lärare eller en vuxen om du blir utsatt, de har ett ansvar att hjälpa, säger Marwa Karim, som blev Svenska Hjältars ungdomshjälte 2014.

På onsdagen fylldes Svenska Mässan i Göteborg med nära 1000 högstadieelever från skolor runt om i staden. Tillsammans med Mark Levengood, William Spetz och hjältarna Jenny Lindström och Annesofie Blixt från föreningen Tilia (medmänniskor 2014), Marwa Karim (ungdomshjälte 2014) och Matilda Strömberg (förebild 2012), gjorde de premiären för årets skolturné helt oförglömlig.

– Det var verkligen jättefin stämning, jag blir så förvånad över hur engagerade ungdomarna är. Det var som en rockkonsert här inne! Och att de vågade ställa frågor, bra insatta frågor, inför så många, det tror jag inte att jag hade vågat när jag var 15, säger William Spetz.

Knäpptyst i salen

Och när Marwa Karim kliver upp på scenen gör hon det verkligen som en rockstjärna till rungande applåder. Hon har blivit mobbad hela sin skolgång. Det blev bara värre med åren, näthatet exploderade och hon övervägde till slut att ta sitt liv. Men hon vände sin historia och började blogga om vad hon gått igenom. I dag föreläser hon och har startat projekt mot mobbning.

– Jag vill bli Beyoncé och Zlatan på en gång – jag vill bli en förebild. Det kommer alltid finnas de som fortsätter hata men jag ska leva livet, säger Marwa Karim från scenen.

I salen är eleverna knäpptysta när de ser Matilda Strömberg berätta om hur hon vågade vittna när hennes pojkvän blev misshandlad. Alla hennes vänner vände sig emot henne och hon levde i konstant rädsla.

På scen frågar Mark Levengood om hon någonsin ångrat sig.

– Nej inte alls. Livet har kanske inte varit lätt, men jag står på en scen i Göteborg medan de leker maffiabröder bland parkbänkarna i Södertälje. Och det var inga riktiga vänner jag hade då, annars hade de stått här med mig nu, säger Matilda Strömberg.

Näthat engagerar

Sist ut bland våra hjältar är Jenny Lindström och Annesofie Blixt från föreningen Tilia. Varje dag jobbar de och kämpar mot psykisk ohälsa hos unga.

– Vi ser det stora behov som finns och vi har fått ett otroligt gensvar. I dag finns vi i flera städer runt om i landet, säger Jenny Lindström.

I publiken satt Freja Stewart, 15, och Yara Almoussa, 15, från Kålltorpsskolan.

– Det var bra att de tog upp näthat och mobbning, det är viktiga frågor. Att man fick se att de vågade säga ifrån, säger Yara Almoussa.

Hur kan vi gå ifrån hatet och sprida mer #Nätkärlek?

– Det är viktigt att gå in och blockera och anmäla när någon håller på, säger Freja Stewart.

– Och att faktiskt skriva bra saker till varandra också, fyller Yara Almoussa i.

På skolturnén diskuteras mod, civilkurage, mobbning och näthat.

– Det är bra att just näthat tas upp, det är ett så utbrett problem. Och många äldre lärare har ju inga egna erfarenheter av det, säger Jonaz Randhede, lärare på Ebba Petterssons privatskola.

Ami Isaksen, lärare på Assaredsskolan, var nöjd med seminariet:

– Jag tror att det gick rakt in i eleverna. Vi pratar ofta om det här i klassen men att få höra det direkt från ungdomar som själva upplevt det, som vågat stå upp och säga ifrån, det är viktigt.

När kände du dig senast modig?