Ger telefoner – hjälper flyktingbarn ringa hem

Publicerad 2015-11-20

”Att som ensamkommande få kunna ringa hem är ovärderligt”

Hanna Wekell driver projektet Refugee phones med Gustav Martner och ett antal volontärer.

Vad är det första du skulle ta med dig om du behövde fly?

Förmodligen det du aldrig lämnar hemmet utan. Telefonen.

– Vi ger inte bara en telefon, vi ger en trygghet, säger Hanna Wekell på Refugee phones.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

I slutet av sommaren började fler och fler flyktingar komma in med tågen på centralstationerna runt om i landet. I Göteborg stod Gustav Martner tillsammans med andra volontärer och delade ut kaffe till de nyanlända. Han frågade de etablerade organisationerna hur de gjorde med telefonkort, så att flyktingarna kunde ringa hem. Ingen visste.

– Refugee phones startades där i ett behov som ingen visste hur man skulle fylla, säger Hanna Wekell som tillsammans med Gustav Martner och ett flertal volontärer driver projektet Refugee phones.

Projektets syfte är att förse flyktingar med kontantkort och telefoner.

”Är en nödvändighet”

Först var det mest telefonkort som behövdes och de lyckades snabbt få hjälp av telekombolag med att få nya simkort eller få en pott att ladda på ett existerande kort. På stationerna tar de hjälp av volontärer och tolkar som kan prata med de nyanlända och se vad de behöver.

– Många som kommer är ensamkommande flyktingbarn, att då få en kontakt tillbaka till det man har lämnat, eller att kunna hålla kontakt med de man har mött under resans gång – det är så mycket värt, säger Hanna Wekell.

En del har blivit tvungna att sälja sin telefon för att ha råd med tågbiljetter, eller förlorat den längs resan över medelhavet eller så har de inte haft någon från början.

– Vi ger inte bara en telefon, vi ger en trygghet. Det är ingen lyxprodukt i dagens samhälle, det är en nödvändighet, säger Hanna Wekell.

Viktig under flykten

Hon berättar att de mött en del funderingar just kring behovet av att dela ut telefoner.

– En del är fast i det gamla mönstret av att det bara är kläder, mat och tak över huvudet som behövs. Men vad är det första du hade tagit med dig om du hade flytt? Jag hade kanske försökt hugga ett pass men också min mobiltelefon.

Förutom det emotionella värdet i att kunna prata med sin familj så är telefonen viktig under själva flykten. Med en smart telefon kan man hålla sig uppdaterad på var gränser stängs eller var man är välkommen.

– Vi lever i ett informationssamhälle där telefonen är vårt främsta verktyg. Dels för att veta vad som händer i vår omgivning, hålla kontakt med alla vi tycker om men också för att hitta medel och verktyg för att ta oss framåt, säger Hanna Wekell.

Hon berättar hur en av volontärerna hjälpt en liten kille med ett simkort. Han var superglad och sprang iväg men kom snabbt tillbaka igen. Men inget var fel, i stället visar han fram telefonen där en vinkande mamma gråter av glädje för att hon fått prata med sitt barn.

På pysselkvällarna träffas ett gäng volontärer och förebereder telefonerna. De ska förses med simkort, laddas och inställningar ska fixas.

Skänkta telefoner

Telefonerna kommer dels från privatpersoner och dels från stora telefonleverantörer som skänkt returer eller rester från lagret. Volontärer samlas på pysselkvällar där de förbereder telefonerna genom att ladda dem, sätta i simkort och fixa inställningar.

– Vi delar fortfarande ut på centralstationer ibland men nu riktar vi in oss mer på boenden för ensamkommande barn och asylsökande.

Och initiativet spred sig fort. I dag finns Refugee phones förutom i Göteborg även i Stockholm och distribuerar telefoner över hela landet. Dessutom finns det ett systerprojekt i London, Storbritanninen.

Hur reagerar de som får telefoner eller simkort?

– De är oerhört tacksamma, det sprider så mycket glädje, säger Hanna Wekell.

Vill du hjälpa till?

Har du en smartphone hemma som du inte behöver?

Gör så här:

1.     Hitta en eller flera fungerande smartphones.

2.     Kolla om telefonen är operatörslåst. (http://operatorslas.com/kontrollera/)

3.     Töm den på personliga inställningar, mejl, bilder och sms.

4.     Ladda den.

5.     Lägg den i en fryspåse med laddare och en lapp om status: 1. Operatörslåst ja/nej 2. Rensad ja/nej 3. Laddad ja/nej.

Skicka till Refugee phones på CP+B i Göteborg, Norra Allégatan 5.

Psst!

Har du en mobiltelefon som inte fungerar? Lämna den på Fotografiska!