”Sluta upp med att visa en perfekt yta i sociala medier”

Publicerad 2016-10-18

Nu vädjar Annsofie Blixt till vuxenvärlden

Föreningen Tilia kämpar för att landets unga ska må bättre. Efter att de utsågs till Årets Medmänniskor 2014 har de bara blivit större och viktigare. Nu följer de med ut på Svenska Hjältars skoltturné för att lära elever att hantera ångest.

Vi tog pulsen på grundaren Annsofie Blixt i hjältarnas guldbil!

William Spetz intervjuade Annsofie Blixt i hjältebilen.

Föreningen Tilia vill ge unga verktyg för att sänka kraven på sig själva.

– Vi vill lära dem att det är inte prestationen som spelar roll – det är att jag mår bra som spelar roll, säger Annsofie Blixt som grundat Tilia.

Förutom stödgrupper satsar Tilia också stort på lägerverksamhet – att unga som mår dåligt kan få åka iväg tillsammans och stötta varandra under tuffa perioder.

– Många som hör av sig är inte sjuka nog för vård och faller mellan stolarna – då finns vi där, säger Annesofie.

2014 utsågs de till årets medmänniskor. Efter att de uppmärksammades på galan på Cirkus i Stockholm så fördubblades nästan medlemsantalet, och de tog emot många fler donationer än tidigare. Det har gett dem kraft att bygga ut verksamheten de senaste åren.

Blev bekräftad av modellscouter

Och Annsofie vet vad hon pratar om – hon har själv haft höga prestationskrav och ångest.

– Eftersom jag själv har mått dåligt som ung så jag har en förståelse för de jag möter.

När hon var bara 13 år kom representanter för modellagenturer fram till henne på stan. Hon hade dålig självkänsla och kände sig smickrad.

– Jag hade varit väldigt kritisk mot mig själv. Runt den åldern började många fokusera på mitt utseende, så jag blev bara bekräftad för hur jag såg ut, berättar hon för Svenska Hjältars William Spetz och Helena Mastberg.

Och till slut spårade allt ur.

– Jag umgicks i kretsar där det var viktigt att vara perfekt. Vi hängde vid Stureplan, jag hade en snygg kille som var bartender, modelluppdrag och sådana där grejer. Det gjorde att jag bara sögs in. Jag var ung och kunde inte hantera det.

Nu hjälper du andra – men vem hjälpte dig?

– Jag har en jättefin familj, och jag har haft turen att alltid ha min syrra. Vi är som soulmates, fast väldigt olika. Hon är mörk och jag är ljus. Jag har en väldigt djup sida och jag gillar min mörka sida som jag har. Hon är väldigt babblig, social och framåt. Jag har syskonbarn och föräldrar som är väldigt bra, så jag har många att luta mig emot. Men främst har jag mig själv på ett sätt som jag inte haft tidigare. Nu har jag fått verktygen och förmågan att hjälpa mig själv.

Vuxenvärlden måste ta ansvar

Vad tror du att sociala medier har för roll i de ökade kraven på unga?

– Stor roll! Det är ju inte Instagram och Facebook i sig, utan det är faktiskt vi vuxna som lägger ut väldigt mycket bilder när det är bra och perfekt. Det finns några konton nu som börjar komma som berättar om livet – både när det är bra och dåligt. Men vuxenvärlden måste lära sig mer om att inte visa upp en perfekt bild och yta.

Hur blickar du framåt?

– Nu kommer vi att satsa jättemycket på de här lägren med Tilia. Vi gör det ideellt först, men vi ska försöka att hitta en hållbar finansiering. Vi kommer bland annat att ha ett nyårsläger i år. För det är så jobbigt för mig att fira nyår och veta att alla mina ungdomar sitter där hemma och mår dåligt. Så nu kör vi, och det ska bli så jäkla kul!

Följ oss på Facebook!

Följ ämnen i artikeln