8 steg till bättre tv-upplevelse

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Så maxar du mysstunden i soffan

Visst är det skönt att kunna mysa i soffan framför en bra film eller ett intressant tv-program.

Men presterar din tv så bra som den kan? Här är åtta steg till hur du ska få mer ut av din apparat.

1. Välj rätt tv

De som ännu inte har investerat i en ny tv har naturligtvis störst möjligheter att påverka hur slutresultatet kommer att bli hemma i vardagsrummet. Det är en hel del att ta ställning till såsom val av teknik (plasma eller lcd), upplösning (hd-ready eller full-hd) storlek på skärmen och inte minst fabrikat och modell.

Tips på vilken tv du ska välja kan du bland annat få här:

9 tv-råd du inte ska tro på

Årets bästa platt-tv

Full-hd eller hd-ready – så väljer du rätt

Ska jag välja plasma eller lcd? Chatt med tv-experterna.

2. Avstånd

När du har kommit hem med din nya tv kan det vara på sin plats att fundera lite över placeringen. Det vanliga är förstås att den nya apparaten helt enkelt får ta den gamla tv:ns plats och att möblemanget får stå orört. Men hur vet man att det är den mest optimala lösningen sett till bildkvaliteten?

Moderna tv-apparater bygger upp bilden med bildpunkter (pixlar) tätt packade intill varandra vilket syns tydligt bara man går tillräckligt nära panelen. Om man sedan långsamt förflyttar sig längre bort från bildytan kommer man så småningom till en punkt där bildpunkterna flyter ihop och bildar en sammansatt bild. Det är i den positionen som man uppfattar maximalt antal detaljer i bilden. Förflyttar man sig ännu lite längre bort kommer flera bildpunkter att till synes klumpa ihop sig och de minsta detaljerna försvinna ur synfältet. Den idealiska punkten är dock inte objektiv då detaljuppfattningen varierar hos olika personer och yttre faktorer som rumsbelysning också kan påverka resultatet.

För att kunna beräkna ett optimalt avstånd bör man ta hänsyn till följande tre faktorer: storleken på panelen, panelens upplösning och bildsignalens kvalitet. där vi syftar på upplösningen i det här fallet även om faktorer som komprimering naturligtvis också spelar in. På nätet kan man hitta diverse diagram som anger optimalt avstånd med hänsyn till dessa faktorer men dessa är rätt omdiskuterade och förutsättningarna kan som sagt variera rätt mycket mellan olika individer. Vi föredrar att tala om ”tumregler”.

En bra sådan tumregel är att 1080-material, det vill säga full hd-upplösning, presenterat på en full-hd-skärm bäst betraktas från cirka 1,5 gånger panelstorleken. På en 46-tummare skulle det alltså innebära ungefär 175 centimeter vilket måste anses hyfsat nära med tanke på hur ett vardagsrum normalt är möblerat. Sitter man längre ifrån är det alltså inte sannolikt att man kan tillgodogöra sig full-hd-upplösningen och samma resultat skulle uppnås med en långt billigare hd-ready tv.

Ett växande problem är också att de flesta användare omväxlande tar in vanlig lågupplöst tv, som kräver ett förhållandevis långt avstånd för att bli bra, och högupplösta källor som HDTV eller blu-ray/hd-dvd som kräver ett kortare avstånd för att detaljerna inte ska försvinna. Det kan vara svårt att råda bot på det problemet men ett förslag är att förse tv-bänken eller fåtöljen med hjul för enkel avståndsjustering. En mer avancerad lösning är att använda tv:n för lågupplöst material och en hd-projektor för högupplöst film.

I övriga fall handlar det om att kompromissa. Prova dig fram med olika avstånd och, om du har tillgång till hd-källor, olika typer av källmaterial.

3. Betraktningsvinkel

Ett betydligt enklare tips än föregående är att försäkra sig om att ha ”pole position” i tv-soffan vilket innebär att sitta mitt framför bildskärmen. Framför allt när det gäller en del lcd-apparater kan det vara lite si och så med betraktningsvinkeln oberoende av vad tillverkarna specificerar i sina produktblad.

En annan aspekt är att ett hembiosystem förmodligen är balanserat att låta bäst på just den punkten även om centerhögtalaren alltid ser till att dialogen kommer från en punkt nära bilden.

4. Rumsbelysning

Så mörkt som möjligt. Framför allt när det gäller plasma. Så gott som obligatoriskt när det gäller projektor. Ett mörkt rum, eventuellt med en svag lampa bakom tv:n, häver fram bilden och förbättrar alltid kontrast och svärta. Bidrar dessutom till ökad mysfaktor.

5. Inställningar

Frågan om inställningar och kalibrering har väckt en hel del het debatt på sistone. Vissa hävdar att ”bra bild” per definition kräver kalibrering enligt fastlagda normer medan andra anser att det handlar om subjektivt tycke och smak. Visst, om någon tycker att det ser bra ut med kraftfulla färger och överdriven kontrast tänker i alla fall inte jag säga att personen ifråga ”tycker fel” men ett generellt råd är i alla fall att testa sig fram i menyerna för att se om man hittar en inställning man tycker bättre om. Gissningsvis gör många nyblivna tv-ägare absolut ingenting utan låter tv stå kvar i fabriksinställda ”dynamiska” inställningar vilket inte passar så bra i hemmiljö. Den "dynamiska" inställningen är anpassad för att bäst synas i en ljus butik, men i ett mörkt vardagsrum passar andra inställningar bättre. Många apparater har en förinställning som ofta heter något i stil med ”Film” eller ”Naturlig” som ger en betydligt behagligare bild.

De som vill gå ett steg längre investerar i en kalibrerings-dvd som steg för steg guidar mot en så bra bild som möjlig. Målet är att bilden ska vara så nära originalet som det bara går, så som den ser ut på dyra kalibrerade monitorer som filmbolagen använder. Exempel på sådana skivor är ”The Calibrator” och ”Digital Video Essentials”.

Det ultimata på området är en så kallad ISF-kalibrering vilket innebär att en tekniker kommer hem till dig med avancerad mätutrustning. Kalibreringen tar inte bara hänsyn till vilken tv du har utan även vilken signal bildkällan ger och hur dina ljusförhållanden ser ut hemma. Resultatet blir optimalt men smakar det så kostar det. ISF-kalibrering av tv och enskild anslutning mot exempelvis dvd-spelare kostar ofta över 5 000 kronor vilket nog känns svårt att försvara om man inte råkar ha väldigt gott om pengar.

6. Kablar

Kablar finns i alla prisklasser och precis som med kalibrering råder stundtals en livad debatt hur mycket svindyra lyxkablar egentligen ”ger” i förhållande till de lite billigare. Kabeln är i alla fall en kritisk del av systemet och det är onödigt att riskera att den blir den svagaste länken. Undvik med andra ord de allra billigaste varianterna.

Digital överföring är alltid att föredra framför analog och även förhållandevis billiga dvd-spelare är numera försedda med en HDMI-anslutning (blu-ray och hd-dvd har alltid detta). Har du en motsvarande ingång på tv:n finns mycket att vinna på att byta ut din scart-anslutning mot en HDMI-kabel istället. Om dvd:n kan skala upp signalen till HD-standard kan det vara värt att testa vilken apparat som gör det bäst. Är spelaren billig är det sannolikt tv:n och då är det bäst att skicka en lågupplöst signal från dvd:n.

7. Ljudet

Ingen hembioupplevelse är naturligtvis komplett utan ackompanjemang av ett dundrande mäktigt ljud. Hembiosystem kommer i en mängd utföranden och prislägen så det gäller att utreda sina behov innan man slår till. Trenden går mot allt kompaktare system med kanske bara två eller tre högtalare förutom en baslåda vilket verkar locka trångbodda sladdhatare. Riktig surround kräver dock fortfarande minst ett 5.1-system med bakre högtalare för bästa resultat. Däremot ska man inte stirra sig blind på uteffekten, eller hur kraftfullt ljudet är, eftersom den siffran säger mycket lite om hur bra ett system verkligen låter.

8. Bildkällor

Sist och allra viktigast är naturligtvis bildkällan. Den gamla devisen ”skit in skit ut” gäller i allra högsta grad här även om tv:n naturligtvis kan göra en hel del för att bättra på resultatet. Tv-apparater med full-hd upplösning presenterar naturligtvis 1080-material (från exempelvis blu-ray, datorer eller spelkonsoler) på ett exceptionellt bra sätt men får ofta stora problem då det handlar om att skala upp vanlig lågupplöst tv till 2 miljoner pixlar. Tyvärr är HDTV-utbudet både dyrt och ganska begränsat i Sverige just nu men förhoppningsvis kommer det här att ändra på sig inom några års sikt.

Under tiden kanske en högupplöst blu-ray eller hd-dvd-spelare kan vara intressant. Är man lite tekniskt kunnig satsar man på en mediacenterdator som kan leverera högupplöst material till tv:n. Då kan man avnjuta allt högupplöst man kan finna ute på nätet (vilket är en hel del) med det lilla förbehållet att det knappast är en laglig väg att gå.

Läs fler nyheter från Prylportalen

Andreas Liebert, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln