”Till slut kunde jag inte röra mig”

Uppdaterad 2016-06-08 | Publicerad 2016-03-03

Se före- och efterbilderna på Årets viktklubbare 2015: Catrine Arvidsson

Efter fjärde graviditeten visade vågen 140 kilo. Men idag har Catrine Arvidsson gått ner nästan hälften så mycket – och utsetts till "Årets viktklubbare".
– Jag har faktiskt aldrig tyckt att det har varit särskilt svårt, säger hon.

Catrine Arvidssons övervikt var aldrig av den smygande typen. Det var hennes fyra graviditeter som gjorde att hon lade på sig. Hon fick alla barn tätt och hann aldrig gå ner mellan gångerna. Sista gången gick hon upp hela 40 kilo. Det var 2001, Catrine gick då med i Viktklubb med en startvikt på 140 kilo och ett mål att gå ner 25 kilo. Och hela 18 kilo lyckades hon göra sig av med, men efter det tappade hon motivationen.
– Problemet var inte att jag åt för ofta, jag kunde skippa både frukost och lunch. Däremot tog jag igen det och vräkte i mig framför tv:n på kvällen. Jag har alltid uppskattat god mat. Sen är jag rätt svag för chips också, säger hon.

Fick diskbråck
Sådär rullade livet på år efter år. Sedan, en varm sommardag 2013, small det till i Catrines nacke när hon dök. Det var ett diskbråck, vilket hon haft en gång tio år tidigare men blivit av med av sig själv. Men den här gången blev smärtan bara värre och värre.
– Till slut kunde jag inte röra på mig alls. Tid för operation fick jag dock först i oktober 2014, så fram tills dess satt jag bara hemma och gick oundvikligen upp i vikt. Har man en gång varit överviktig är det alltid lätt att falla tillbaka i gamla mönster.

Började räkna kalorier
Väl framme på operationsdagen visade vågen 127,4 kilo. Men allting gick bra och efteråt fick Catrine ny energi och lust att verkligen ta vara på sin hälsa.
– Jag kunde röra mig igen! Det var som att få livet tillbaka. Så samtidigt som jag började på sjukgymnastik gick jag nu återigen med i Viktklubb. Fördelen nu var att jag visste att upplägget med att räkna kalorier skulle fungera. Med andra metoder är det lätt att fokusera på det man inte får äta, men här kan man äta vad man vill. Bara man planerar och håller sig inom sin rekommenderade kalorinivå.

Blir arg om hon inte får träna
Den här gången valde Catrine 5:2-metoden, som går ut på att man äter som vanligt i fem dagar och fastar i två. I januari 2015 skaffade hon dessutom gymkort och började gå i egen takt på löpbandet för att sedan öka både fart och distans.
– I dag går jag till gymmet upp till åtta gånger i veckan. Det är helt galet om man tänker efter. Innan tyckte jag det var jobbigt att gå ett par meter. Nu går jag såväl på grupp- som styrkepass och dansar, och blir arg om jag inte får gå och träna!

”Det har aldrig varit särskilt svårt”
I dag väger Catrine 72,9 kilo. Hon har därmed gått ner 54,5 kilo – på drygt ett år.
– Det handlar om kalorier in och ut. Jag har loggat allt jag har ätit och på så vis också lärt mig både vad och hur mycket jag kan äta. Och på det sättet har jag faktiskt aldrig heller tyckt att det har varit särskilt svårt att gå ner alla de här kilona.

Så äter Catrine enligt 5:2-metoden
* En "vanlig" ätardag (ca 1 500 kcal):

Frukost: Havregrynsgröt med lite sötningsmedel eller knäckebröd och ägg.

Mellanmål: Frukt eller kvarg med bär.

Lunch: Sallad med kyckling eller skinka. Ceasarsallad är en favorit.
Mellanmål: Frukt eller kvarg med bär.

Middag: Kött, sallad och grönsaker. Allt som oftast undviker utan kolhydrater.

* En ”fastedag” (ca 500 kcal):

Frukost: Inget eller ibland ett ägg.

Lunch: Kvarg med bär.                                                                                        

Middag: Oftast Viktklubbs tacosoppa eller sallad med kyckling.

Catrines 3 vikttips

1. Gör det så enkelt som möjligt. Vill du inte lägga massa tid på nya rätter så ät samma ett par dagar i veckan. Det behöver inte vara bökigare än så.

2. Du behöver inte motionera för att gå ner i vikt (även om det är bättre eftersom du mår mycket bättre då). Det kan faktiskt räcka att ha koll på kalorierna.

3. Logga all mat! För att lyckas måste du "bokföra" alla kalorier in och ut. Det kommer dessutom att effektivt lära dig hur en normal portionsstorlek ser ut. 

> Här hittar du Catrines tidigare artikel

> Här hittar du Catrines webb-tv-inslag
> Få samma verktyg som Catrine använt

Följ ämnen i artikeln