Livsmedelföretagen värnar sina medlemmar – inte vår hälsa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-02-05 | Publicerad 2014-10-15

Replik från Ann Fernholm om socker

Elisabeth Rytter vid branschorganisationen Livsmedelsföretagen attackerar min bok ”Det sötaste vi har.” Hon representerar en bransch som marknadsför mat till barn som vi inte ens skulle vilja ge våra hundar. Vissa frukostflingor som företagen tycker barn ska äta innehåller mer socker än kakor.

Rytter kör med samma argument som Livsmedelsföretagen använt länge: att vi inte skulle äta mer socker nu än innan fetmaepidemin. Som grund använder hon Livsmedelsverkets mätningar som började 1989. Fetmaepidemin började drabba under tidigt 1900-tal.

Mot slutet av 1960-talet var den så illa att myndigheter började varna för det kaloririka fettet. Sedan dess har antalet fall bara ökat. Mängden förbrukat socker var cirka 10 kilo per person mot slutet av 1800-talet och är runt 50 kilo i dag, men statistiken är full av hål. Industrin sötar till exempel allt oftare med koncentrerad fruktjuice, så de kan märka produkten med ”inget tillsatt socker” och få den att framstå som nyttig.

Rytter påstår att det krävs stora mängder socker för att inducera en farlig fettbildning i levern. Studier på människor visar att en liter läsk per dag under ett halvår ökade mängden fett i levern med 140 procent. Många dricker så mycket, eller äter motsvarande mängd socker i form av smågodis. En hög konsumtion av socker ger dessutom exakt samma rubbade blodfettprofil som personer med bukfetma och typ 2-diabetes uppvisar.

En studie från 2013, med statistik från 175 av världens länder, visade att endast mängden konsumerat socker i landet kunde förutspå antalet fall av typ 2-diabetes. En amerikansk studie från i år förknippade en hög konsumtion av socker med en fördubblad risk för hjärt-kärlsjukdom. Biokemiska studier kopplar höga insulinnivåer i blodet och höga blodsocker till en ökad tillväxt av cancerceller.

WHO har satt som nytt hälsomål att max fem procent av våra kalorier bör komma från fritt socker. Jag får för mig att de värnar vår hälsa mer än vad Livsmedelsföretagen gör.

Ann Fernholm

Fil dr i molekylär bioteknik, författare till ”Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar”