För tuffa krav på amortering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-14

TCO: Ner till 70 procent av inköpspriset räcker

Finansinspektionen har presenterat ett nytt förslag om amorteringskrav på bolån. Det görs för att åtgärda ett allvarligt samhällsekonomiskt problem, som också TCO varnat för. Den här åtgärden är i grunden nödvändig, men vi ser att det finns en del problem som följer av detta. TCO anser att det räcker med att amortera ned skulderna till 70 procent av inköpspriset.

För hög skuldsättning har varit en viktig orsak till de flesta allvarliga ekonomiska kriser som världen drabbats av under de senaste 100 åren. Svenska hushåll har i dag mycket höga skulder, både i historisk och i internationell jämförelse. Vi menar att det i dagsläget inte finns någon större risk för en så kallad ”bubbla” men vi känner en viss oro för vad som skulle hända om Sverige skulle drabbas av en ny rejäl lågkonjunktur.

Den svenska ekonomins återhämtning är i dagsläget mycket skör och vilar i allt väsentligt på att hushållen ökar sin konsumtion. Vi behöver effektiva åtgärder mot överskuldsättning. Det är dock viktigt att dessa införs successivt så att återhämtningen inte hotas. Finansinspektionen menar att deras förslag ger ett gradvist genomslag under en 20-årsperiod. Vi menar att de makroekonomiska effekterna av den föreslagna reformen måste belysas noggrannare.

Vi ifrågasätter också det lämpliga i ett amorteringskrav ned till 50 procent av bostadens ursprungliga marknadsvärde. Det innebär att en person som köper en bostad vid 33 års ålder och belånar det till 85 procent kommer  att tvingas betala av på sin skuld under hela sitt yrkesverksamma liv och inte kommer att uppfylla Finansinspektionens kriterium på 50 procents belåning förrän på 65-årsdagen.

Om bostadens marknadsvärde följer den allmänna löneökningstakten i ekonomin på, säg, 4 procent per år, innebär detta en prisökning på 250 procent fram till 65-årsdagen. Den faktiska belåningsgraden kommer då inte vara 50 procent utan 14 procent av bostadens aktuella marknadsvärde. Vi ser inte några starka skäl att tvinga alla hushåll till en sådan nästan fullständig skuldamortering.

Vi menar därför att ett amorteringskrav på 70 procent av det ursprungliga marknadsvärdet är fullt tillräckligt. Det innebär enligt vår hypotetiska kalkyl ovan att den faktiska belåningsgraden kommer att nå 50-procentsnivån lika snabbt som i Finansinspektionens förslag.

De som påverkas mest av det här beskedet är unga människor som i dagsläget måste ta stora bolån för att för att få någonstans att bo. Detta är naturligt då det är dessa hushåll som i dagsläget tar de största riskerna vad beträffar överskuldsättning.

Här måste politiken ta sitt ansvar och se till att det byggs framförallt hyresrätter med rimliga hyror. De hinder som finns i dag, från markfrågor till tillstånd och annat måste lösas.

Göran Zettergren

Chefsekonom TCO