Fördela pengarna mer jämställt, Svenska spel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-21

Fi: Inom idrotten syns skillnaden mellan kvinnor och män i kronor

Skilda villkor Herrelitfotbollen får 92 miljoner kronor av Svenska spel medan damelitfotbollen får 15.

AB Svenska Spel är Sveriges största spelbolag och ägs av svenska staten, överskottet från verksamheten går till statskassan. Eftersom det är ett statligt bolag bör de rimligtvis förväntas följa vissa andra direktiv än privata bolag, exempelvis vad gäller jämställdhetsmål. Låt oss undersöka hur det ser ut i praktiken.

Svenska Spel sponsrar årligen idrott på landslags- och elitnivå med omkring 218 miljoner kronor. Dessa idrotter är fotboll, hockey, handboll, innebandy och bandy. Övriga idrotter får 0 kronor. Kvinnliga utövare i dessa sporter sammantaget uppgår till ca 27 procent. Sett till all föreningsidrott är totalt 45 procent  av utövarna kvinnor.

Av summan som betalas ut är det upp till förbunden och klubbarna själva att fördela pengarna i verksamheten och i praktiken satsas oftast betydligt mindre pengar på flick- och damverksamheten än vad som motsvaras av andelen kvinnliga utövare inom respektive förening.

Utöver dessa 218 miljoner, fördelas ytterligare minst 50 miljoner kronor årligen via Svenska Spels sponsorsatsning Gräsroten, i år blev det 53 miljoner. Pengarna fördelas genom att personer som spelar via Svenska Spel får välja tre anslutna idrottsföreningar. Varje krona personen spelar för omvandlas till poäng som tillfaller de valda klubbarna och poängfördelningen totalt avgör hur mycket pengar som går till respektive förening. Siffrorna för 2014 visar att av dessa 53 miljoner kronor gick nästan 43 miljoner till de idrotter som Svenska Spel redan sponsrar.

Tanken att låta kunderna vara med och bestämma hur pengarna ska fördelas är god, men vilka är egentligen Svenska Spels kunder? Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning av svenskarnas spelmönster, spelar män oftare och satsar mer pengar än kvinnor. Eftersom flest män spelar och de ger sina poäng till de idrotter de själva tittar på mest, haltar systemet. Män tittar på mansdominerade sporter, spelar på mansdominerade sporter och väljer att sponsra föreningar med mansdominerade sporter. Utdelningen blir därefter.

Av totalt cirka 271 miljoner kronor går alltså endast 10 miljoner till andra idrotter än fotboll, hockey, handboll, innebandy och bandy. Föreningar inom kvinnodominerade idrotter som ridning, gymnastik och danssport fick tillsammans endast 2,8 procent av pengarna som delades ut via Gräsroten 2014.

Det strukturella nedvärderandet av kvinnors idrottsprestationer blir extra tydligt när det nya sponsoravtalet med elitfotbollen beskrivs på Svenska Spels hemsida. Bland annat ska avtalet innehålla en “storsatsning på svensk damelitfotboll”. Något som i praktiken innebär att svensk damfotboll får 15 miljoner, medan herrfotbollen garanteras 92 miljoner kronor per år. Så mycket för den storsatsningen.

Män värderas högre än kvinnor. Inom idrotten kan vi mäta den skillnaden i kronor och ören. Idrotten kommer aldrig att bli jämställd om inte ens ett statligt ägt bolag bryr sig om att fördela sina sponsorpengar jämställt. Vilka signaler ger det till unga fotbollsspelare när en “storsatsning” på dameliten innebär att de får en bråkdel av vad herrarna får? Vad ger Svenska Spel rätten att välja vilka idrotter som är viktigast? Vilka idrottare som är viktigare än andra? Det är hög tid att förändra förutsättningarna för unga idrottare. Jämställd fördelning av sponsorbidrag till elitidrotten, mer pengar till kvinnodominerade idrotter och öronmärkta pengar till idrottsföreningar för kvinnors idrottsutövande skulle vara en bra start.

Som statligt bolag har Svenska Spel ett ansvar. Det är dags att axla det ansvaret nu.

Gudrun Schyman

Stina Svensson

Zandra Hedlund