Konkurrens på lika villkor nu, ministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-10-29 | Publicerad 2014-10-28

Debattörerna: Bra att monopolet rivs – låt det inte dra ut på tiden

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är den i regeringen som ansvarar för spelfrågorna.

På mindre än en vecka kom tre stora besked för spelmarknadens aktörer. Först drogs Sverige inför EU-domstolen för sin passivitet i spelregleringsfrågor. Bara timmar senare meddelade den nya regeringen att spelmonopolet ska rivas. Sen kom en budget som inte visar på några förändringar alls. Nu väntar en stor utmaning för regeringen: att utforma ett licenssystem med ansvar och konkurrens på lika villkor. Och det måste gå fort.

I Sverige har endast ett fåtal spelbolag tillåtelse att bedriva sin verksamhet. De största är statligt ägda Svenska Spel och statligt kontrollerade ATG, som ägs av oss. I teorin borde det vara gynnsamt för ATG och bolaget åläggs därför flera motprestationer, exempelvis världens högsta skatt på travspel och stort ekonomiskt stöd till hästnäringen.

Det är i grunden bra, men under rådande omständigheter är monopolet inget annat än en tvångströja. ATG uppfyller sina åtaganden, men motparten – staten – gör det inte. Monopolet finns nämligen bara på pappret – i verkligheten är det oändligt många spelbolag som riktar sig till svenska spelare.

Förra hösten riktade EU-kommissionen återigen skarp kritik mot Sverige som inte följer kraven för ett monopol. Ett par mindre åtgärder räckte inte för att blidka EU-kommissionen som nu vill att Sverige antingen skärper sitt monopol eller låter andra aktörer konkurrera om de miljarder kronor som varje år läggs på spel. Bara timmar efter EU-kommissionens besked meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen kommer införa ett licenssystem på den svenska spelmarknaden. Nyheten är glädjande de dryga 30 000 svenskar vars jobb direkt eller indirekt finansieras av spel på hästar och de två miljoner spelare som vill se en stark svensk trav- och galoppsport i framtiden.

Under de senaste åren har spelet på hästar sjunkit. ATG omsatte drygt 13 miljarder 2011, förra året var motsvarande siffra elva miljarder. Skälen är flera, men det främsta är den skeva konkurrensen. Utländska spelbolag såg tidigt potentialen på den svenska onlinemarknaden och har i dag en marknadsandel runt 50 procent. Genom registrering i skatteparadis som Malta och Gibraltar kan de erbjuda spelarna villkor som reglerade bolag inte kan eller får.

ATG är det enda spelbolag som direkt eller indirekt finansierar en hel näring – hela bolagets överskott återförs till trav- och galoppsporten och den svenska hästnäringen. För oss har omsättningstappet fått svåra konsekvenser som neddragningar på landets travbanor och försämrade villkor för hästägare och sporternas utövare.

Vi ser positivt på att låta fler aktörer än ATG arrangera spel på hästar men det måste medföra ett ekonomiskt ansvar för sporten och hästnäringen. Det förutsätter förstås också att ATG ges möjlighet att konkurrera med andra spelprodukter och att bolagets överskott fortsatt återförs till ägarna.

Ett licenssystem har potential att utjämna spelreglerna och vi är glada över beskedet. Men nu börjar regeringens stora utmaning; att utforma systemet på ett sätt som säkerställer ansvar och konkurrens på lika villkor – och att göra det skyndsamt. Att den utlovade omregleringen inte nämns i budgeten kommer inte som en överraskning, men det är likväl oroande.

Vi har respekt för att detta är en omreglering som tar tid. Dessvärre finns det inte längre utrymme att skjuta en omreglering på framtiden, att komma till beslut om inriktning tog alldeles för många år. Låt inte glädjen över licensbeskedet övergå i frustration över utebliven handlingskraft.

Vad säger du Ardalan, ska vi ta ett möte och diskutera vägen framåt redan nästa vecka?

Hans Hansson

Hans Ljungkvist