Svenska OS-guld – en angelägenhet för alla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-10-04

SVT: 1,5 miljoner människor kan missa de stora sportevenemangen på tv

Skattebetalarna bidrar till svensk idrott, men nu riskerar 15 procent att inte få vara med och se de svenska världsstjärnorna tävla i VM och OS.

Skid-VM i Val di Fiemme i mars: Johan Olsson krossar allt motstånd och stakar sig mot sitt guld i femmilen. Just då sprider sig jublet i tv-soffor i hela landet. I stunder som denna förenas vi som nation. Vi samlas och delar en gemensam upplevelse. I en tid som allt mer präglas av individualiserat tv-tittande behöver vi de här stora, samlande tv-upplevelserna mer än någonsin.

Men inom sportvärlden finns starka kommersiella krafter som vill skapa betalningsmodeller för att stänga in många av de viktiga sportevenemangen. Följden blir att evenemang som många vill se inte blir tillgängliga för alla (ett exempel är hockey-VM som gick i TV3 fram till 2011).

Det finns ett politiskt förslag om en evenemangslista (se faktaruta här intill)som innebär att evenemang av stor nationell betydelse ska kunna ses av en väsentlig del av allmänheten i fri-tv. I dagarna lämnar vi in våra synpunkter på hur en sådan lista som ska utformas. Tanken om en evenemangslista är god, men som förslaget är utformat hotas nästan 1,5 miljoner svenskar stängas ute.

Runtom i Europa har en sådan lista redan införts på flera håll. Brittiska BBC rapporterar att införandet av listan fått en signifikant positiv effekt för den brittiska publiken.

En evenemangslista är också något som efterfrågas av publiken. När vi lät Novus opinion göra en undersökning förra året ville fyra av fem svenskar ha en lista.

Men knäckfrågan är vad som egentligen menas med fri-tv? Konsultföretaget Stelacon utreder frågan på uppdrag av Myndigheten för radio och tv. I sitt utkast skriver de: ”Vårt förslag innebär att en programtjänst kan tas emot av en väsentlig del av allmänheten i fri-tv om minst 85 procent av befolkningen har tillgång till programtjänsten utan några ytterligare kostnader utöver licensavgift och/eller avgift för baspaket.”

Det betyder att 15 procent, alltså närmare 1,5 miljoner människor, riskerar att falla bort. Och om inte 1,5 miljoner utgör en väsentlig del så kan man fråga sig vad som gör det.

Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse. Den förenar, inkluderar, skapar förebilder, sätter oss i fysisk rörelse. I SVT ska många kunna få sin sport bevakad. Det är vårt uppdrag att erbjuda en väl avvägd blandning mellan stora och små evenemang, breda och smala sporter, manliga och kvinnliga idrotts­utövare.

I år får svensk idrott 1,7 miljarder ur statens kassakista. Skattepengar som arbetats ihop av svenska folket och som går till både elitsatsning och ungdoms­idrott. Ur ungdomsidrotten växer så småningom några få till att bli världsstjärnor, som Johan Olsson, Zlatan Ibrahimovi eller Anja Pärsson. Men 15 procent av de som har varit med och bidragit till talangernas utveckling ska tydligen riskera att inte få vara med och se när stjärnorna framträder på VM- och OS-arenorna.

Vilka är det man lämnar utanför om kravet ställs till 85 procent? Det handlar framför allt om de som endast har fri-tv i mark­nätet (alltså SVT, TV4 och TV6). Vi har undersökt vilka grupper det berör och det är troligt att låg­inkomsttagare och äldre drabbas i något högre utsträckning.

Men den främsta slutsatsen är att det kommer att beröra alla. Oavsett ålder och oavsett om man bor i villa eller flerfamiljshus. Nästan 1,5 miljoner människor kommer inte att inkluderas i den känsla av tillhörighet och nationell stolthet som ett stort sportevenemang kan ge. Alltså är en evenemangslista som faktiskt gör skillnad en angelägenhet för alla.

Eva Hamilton

Sport för alla

Dessa evenemang listas i Myndigheten för radio och tv:s förslag:

De olympiska sommar- och vinterspelen.

VM i fotboll för herrar och damer: kvalifikationsmatcher och slutspelsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler.

EM i fotboll för herrar och damer: kvalifikationsmatcher och slutspelsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler.

VM i längdskidåkning.

VM i friidrott.

VM i ishockey för herrar: matcher med svenskt deltagande samt semifinaler & finaler.

Vasaloppet.

Nobelfesten.

Följ ämnen i artikeln