M måsta tala mer om arbeten och trygghet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-14

M-kommunalråd: Ny partiledare är inte nog – lyssna på väljarna

I dag träffas över 100 moderata kommunalråd och politiska tjänstemän för en rådskonferens i Stockholm. Jag, och många andra med mig, är bekymrade över hur snabbt partiet försöker lägga valförlusten bakom sig, för att i stället kasta sig in i nästa process, valet av en ny partiledare. Personligen vill jag uttrycka mitt stöd för Anna Kinberg Batra, men vi kan inte tro att en ny partiledare kommer att lösa Nya Moderaternas problem.

I Osby, Hässleholm och Kristianstad är Sverigedemokraterna med stor marginal näst största parti. I Bromölla är SD större än Alliansen som helhet. Östra Göinge är den enda kommun i Skåne där Nya Moderaterna ökar sitt stöd. Den gamla sanningen om att väljarna utanför storstäderna gärna knorrar men aldrig byter parti blev en lögn. Utanför storstäderna i allmänhet och i nordöstra Skåne i synnerhet var valet 2014 ett katastrofval.

Jag är kommunalråd i en liten kommun där var femte väljare lägger sin röst på Sverigedemokraterna. För mig går det inte att vända ryggen till varje gång någon hotar med att rösta på SD. Jag har under fyra år stött på väldigt få rasister men väldigt många som kopplar ihop två stora samhällsutmaningar med invandringen. Det handlar om rädslan för att utsättas för brott och en oro över att allt för många står utan ett arbete.

Nya Moderaterna gick 2006 till val på att ingen skulle behöva dubbla lås för att sova tryggt på natten. Rikskriminalpolisens underrättelsesektion har publicerat en rapport om att det ordinära rättssamhället delvis satts ur spel i 55 områden i Sverige. Narkotikaförsäljning sker öppet och poliser utsätts i dessa områden för våld och hot.

Det har blivit fler poliser med Alliansen, men det har inte räckt för att göra människorna i dessa områden trygga. Att några grova brottsrubriceringar också blivit synnerligen grova får inte räcka för ett parti som i årtionden haft tryggheten som paradfråga.

Arbetslinjen behöver också ett andra steg. Jobbskatteavdragen och åtstramningen av bidragssystemen var det första. Det fick de som stod nära arbetsmarknaden att återgå i arbete. Men de som stod långt ifrån arbetsmarknaden är i många fall kvar där. Det är unga som inte getts tillräckligt med stöd för att klara gymnasiet. Det är personer som fallit ur arbetsmarknaden under krisåren i början av 1990-talet och aldrig tagit sig tillbaka. Det är också invandrare som inte får rätt verktyg för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Gemensamt för dessa grupper är att de på ett eller annat sätt faller under kommunernas ansvar.

Jag har tidigare kritiserat den moderata partiledningen för att ägnat för lite intresse åt Nya Moderaternas välfärdspolitik ute i kommunerna. Tyvärr är detta sant även för de moderata kommunernas arbetsmarknadspolitik. Vissa kommuner har en mycket aktiv arbetsmarknadspolitik för människor i försörjningsstöd medan andra inte har det. Vi behöver också ha en diskussion med riksdagsgruppen om vilket lagstöd vi i kommunerna behöver för att få fler människor ur försörjningsstöd och in i arbete.

Nya Moderaterna har under tiden vid makten förlorat det som gav oss väljarnas förtroende. Vi pratade hellre om system och reformer än människors problem. Valet 2014 var ett val som handlade om vad som är rätt och vad som är fel. Väljarna uppfattade oss som ett teknokratiskt parti. Nya Moderaterna behöver återigen bli ett lyssnande parti som står tryggt i sina värderingar. Vi måste stå för ett Sverige med lag, ordning och en arbetslinje som omfattar hela samhället.

Patric Åberg

Följ ämnen i artikeln