Sverige svagare när utgifter och underskott ökar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-15

Slutreplik från M om läget i Sverige

Tomas Tobé, partisekreterare (M).

SLUTREPLIK. Mikael Damberg bekräftar att regeringen är nöjd och blundar för samhällsproblemen. För det är häpnadsväckande att varken Stefan Löfven i regeringsförklaringen eller Damberg i sin artikel överhuvudtaget nämner det som är Sveriges största samhällsutmaning – det växande utanförskapet. Ett utanförskap som snart riskerar att omfatta motsvarande en miljon människor i Sverige.

Att inte ha jobb och egen försörjning drabbar inte bara den enskilde, det försvagar också Sverige. För bidrag riskerar att tränga undan jobb och välfärd.

Fler måste ges möjlighet att stå på egna ben och att göra rätt för sig. Att bryta utanförskapet är därför en central del i Moderaternas plan för ett starkare Sverige. Det handlar om ansvar för ekonomin genom minskade bidragskostnader, att arbete alltid lönar sig mer än att leva på bidrag och att införa en nolltolerans mot dåliga skolor. Insatser för att fler ska göra sig anställningsbara och enklare vägar in på arbetsmarknaden är också centralt.

En stark svensk ekonomi kan inte tas förgiven, så som Damberg lättvindigt gör. Och det är allvarligt att regeringen spendera mer pengar än vad som finns att tillgå.

Men Sverige byggs inte starkare av att utgifterna och underskotten ökar. I stället måste vi komma tillbaka till överskott. För det som räknas för att bygga Sverige starkare framåt är att ha en plan och lösningar på samhällsproblem – inte att som regeringen tillåta sig vara så nöjd och belåten.

Tomas Tobé, partisekreterare (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln