Märklig kritik mot Belinda Olssons ”Fittstim”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-01-30

SVT svarar på kritiken: Programmet är inget haveri

Belinda Olssons nya SVT-program ”Fittstim” har kallats både ”haveri” och ett ”förräderi mot feminismen”.

Ikväll sänds det sista avsnittet av SVT:s ”Fittstim – Min kamp”, Belinda Olssons personliga betraktelse av feminismen idag. Inte på många år har ett program väckt så intensiv debatt, sociala medier har fullkomligt exploderat av inlägg och ämnet har till och med hittat till de rosa sidorna där sport och ekonominyheter huserar.

Debatten har varit hård och självklart måste även hårda tongångar kunna rymmas, men när Ulrika Stahre (Aftonbladet Kultur 21/1) drar slutsatsen att statstelevisionen har havererat, är det befogat att ge vår syn på programmet.

Många debattörer verkar vara av den åsikten att programmet aldrig borde ha sänts, att Belinda Ohlssons ifrågasättande är felaktigt, att hon kort och gott säger fel saker om feminismen.

Det blir, möjligen ofrivilligt, ett intressant svar på frågan som Belinda lyfter i programmet – får man kritisera feminismen? Att döma av de mest högljudda inläggen, så är svaret nej, feminismen ska inte ifrågasättas.

Vi delar inte den åsikten, tvärtom är vi övertygade om att samhällsfrågor mår bra av att belysas från flera olika perspektiv och på flera olika sätt. Av just den anledningen gavs Belinda Olsson möjligheten att göra serien ”Fittstim – Min kamp”.

Med de senaste veckornas debatt som intäkt kan vi konstatera att ämnet engagerar. Att däremot dra slutsatsen att SVT som programföretag genom en tredelad serie anser sig ha genomlyst alla sidor av feminism, ställt alla relevanta frågor och gett de enda möjliga svaren, är en märklig konklusion.

Och just det faktum, att det här är en bild, en personlig sådan, verkar även några kritiker hålla med om. Marimba Roney skriver (Aftonbladet Debatt 17/1) ”feminism har aldrig varit och är inte EN fråga eller EN sorts analys”, precis så är det.

Roney skriver vidare ”Det har till och med på många plan blivit värre för unga tjejer och kvinnor i dag. Därför är feminismen fortfarande viktig.” Det kommer flera unga kvinnor att bekräfta i kvällens program, serien är inte slut än...

Förutom kritiken mot hur ämnet behandlats, har själva formen för programmet, det personliga berättandet, kritiserats. Jens Liljestrand (Expressen 23/1) ifrågasätter att Belinda Olsson ”åker tåg, kör bil, stirrar tomt framför sig” medan hennes röst hörs (så kallade voice-overs).

Det gör enligt Liljestrand programmet ”babbligt, personfixerat och antiintellektuellt”. Vi har sällan, om ens någonsin, hört den typen av kritik föras fram mot manliga programledare när de tänker högt, kör bil och förekommer flitigt i närbild.

SVT kommer fortsätta göra samhällsprogram som engagerar, berättat på olika sätt och med frågeställningar som väcker reaktion och debatt. Några kommer applådera, några kommer kritisera, det är precis den roll ett engagerande samhällsprogram ska spela.

Mette Friberg

Karin Hübinette

Följ ämnen i artikeln