Vägde 700 gram när han föddes – överlevde mirakulöst

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Lorentz Svaleng var beräknad att födas den 5 juli.

Men han kom till världen redan den 17 mars – vägandes knappt 700 gram.

– Vi trodde verkligen inte att han skulle klara sig. Men han är så stark, han är vår lilla hjälte, säger mamma Evelina.

Evelina och Dennis Svaleng från Oskarshamn väntade sitt tredje barn i juli detta år.

Men saker blev inte riktigt som de tänkt sig. Redan i vecka 24 fick Evelina åka akut till sjukhuset när hon fick en blödning.

Hon åkte in till Kalmar sjukhus där de försökte stoppa förlossningen. När det inte gick skickades hon med ambulans till Linköping.

– Det var väldigt jobbigt, vi visste inte om han skulle klara sig.

Men förlossningen gick bra och Lorentz kom ut helskinnad. Men det var nu den verkliga kampen började.

– Han vägde 700 gram och var 31 centimeter lång. Han var så liten, han var som en liten chokladkaka. Ingen vågade hoppas på något. Vi tog det timme för timme, dag för dag, säger Evelina.

1 av 5

”Grät varje dag”

Det är vanligt att för tidigt födda barn får komplikationer med hörseln, synen och lungorna. Men Lorentz kämpade på i sin lilla kuvös där han andades med hjälp av respirator.

Han opererades en enda gång och efter det började han må bättre, gick sakta men säkert upp i vikt och började bli piggare.

– Det är ovanligt att det gått så bra som det gått. En läkare sa att han aldrig sett ett fall som Lorentz, säger Evelina.

Upplevelsen var även jobbig för parets två andra söner, eftersom familjen var isär under flera månader. Men den stöttande personalen på Kronprinsessans barnsjukhus gjorde det lite bättre.

– Antingen så var jag på sjukhuset och Dennis hemma med killarna eller så var Dennis där och jag hemma. Att fira högtider på ett sjukhus är inte så kul. Det var tufft men personalen var otrolig. Man grät varje dag.

1 av 7

”Ingenting är omöjligt”

Enligt Evelina var det faktum att ingen vågade hoppas på att han skulle överleva det jobbigaste. Hon menar att det finns en okunskap och rädsla om att prata om prematur födsel och kände sig ensam med sin upplevelse.

– Det värsta var ju när läkare sa att man skulle hantera det ”timme för timme”. Man borde ta sig tiden att uppskatta de dagar man har och våga hoppas på fler under den tiden.

Nu har Lorentz fått komma hem. I dag behöver han ingen syrgasmask, väger 3,5 kilo och är 51 centimeter lång. Han är fortfarande liten för sin ålder men växer för varje dag.

– Jag är så glad över den prematurvård vi har här i Sverige. Vi har fantastisk forskning och den borde man lyfta.

Familjen kommer spara alla bilder från sjukhustiden. Även hans små kläder och den utrustning han behövt.

– Det är så att vi ska kunna visa honom vad han varit med om. Vi trodde verkligen inte att han skulle klara sig. Men han är så stark, han är vår lilla hjälte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

ÄMNEN I ARTIKELN