Därför har vi läst ”Bland tomtar och troll” i över 100 år

Sveriges mest älskade sagobok ges ut för 113:e gången

Av: Maja Eriksson

Publicerad:
Bland tomtar och troll.
Bland tomtar och troll.

Relation | Family

Första utgåvan kom år 1907. Året efter en ny variant. Nu kommer den traditionella sagoboken ”Bland tomtar och troll” ut i ny upplaga igen, 113 år efter första publiceringen.

Här är historien bakom barnböckernas längsta framgångssaga.

”Bland tomtar och troll” är en sagosamling som sedan första utgåvan 1907 har utgivits på nytt varje år vid juletid.

De första böckerna illustrerades av John Bauer, följt av bland andra Gustav Tenggren, Einar Norelius och Hans Arnold. Bland de många författarna märks Hjalmar Bergman, Margareta Ekström, Gösta Knutsson, Ulf Stark och Ylva Karlsson.

Boken blev tidigt en succé och intresset för sagorna är lika stort varje år, även 100 år efter första utgåvan.

– Vi älskar sagor och upplever att svenskarna också gör det, så vi tycker det är viktigt att låta en så här fin jultradition leva vidare, berättar Anna Bäfverfeldt, redaktör på bokförlaget Semic.

Laddar ...

Tidlöst och nytänkande

Varje nyutgåva innehåller två av de äldre sagorna, medan resterande är nyare sagor med handling och tema som passar barn som växer upp i dagens samhälle. De nya sagorna som väljs ut ska vara tidlösa berättelser som känns aktuella.

– För varje bok försöker vi behålla det traditionella temat med tomtar, troll, häxor och andra mystiska sagofigurer, samtidigt som vi tycker det är viktigt att det känns modernt. Det finns till exempel en spännande saga om en bonde som kämpar med kärlek och pengar, vilket kan få både barn och vuxna att reflektera över vad som är viktigt i livet, utan att vi kommer bort från det klassiskt tidlösa sagoberättandet.

Foto: John Bauer
Illustration från sagan ”Pojken och tomtemössan” av Vilhelm Nordin.

Att bli utvald som författare till en nyutgåva av ”Bland tomtar och troll” är ett hedersfyllt uppdrag.

– Förr i tiden var det vanligt att kända romanförfattare skrev sagor under pseudonym, eftersom de inte ville bli förknippade med barnböcker. I dag är det annorlunda, de flesta vill mer än gärna skriva sagor och vara en del av den här världen.

Älskad under flera generationer

Nya barnböcker följer vanligtvis olika trender, men när det kommer till sagoböcker är ”Bland tomtar och troll” en klassiker som aldrig går ur tiden.

– Det är en väldigt unik sagosamling på så sätt att den blandar gammalt och nytt i en kombination som inte riktigt finns någon annanstans. Sedan har den funnits absolut längst, vilket gör att den är läst och älskad av så många generationer, under så otroligt många år. Föräldrar och mor- och farföräldrar läste den när de var små och vill nu läsa den för sina barn och barnbarn.

Boken är skriven för barn, men Anna Bäfverfeldt menar att den kan vara lika spännande för vuxna, speciellt vid högläsning när man får uppleva sagorna tillsammans.

Men sagor om tomtar, troll och häxor, kan det vara en skrämmande bok för de allra yngsta?

– Nej, den är inte läskig, sedan är det klart att vi alla har olika uppfattning om vad som är otäckt. Det är en spännande sagobok för alla åldrar, helt enkelt.

Laddar ...
Foto: Katarina Strömgård
Illustration från sagan ”Barnen i trädet” av Ylva Karlsson.
Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY