Mässling hos barn – här är symptomen

Barnläkaren svarar på vanliga frågor om mässling

Publicerad 2023-09-12

FRÅGA BARNLÄKAREN – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om barnsjukdomar och ditt barns hälsa till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Jonas F Ludvigsson har svarat.

Tre fall av mässling har bekräftats i Stockholm.

Enligt barnläkaren Jonas F Ludvigsson är därför läkarna mer uppmärksamma på sjukdomen, även om den är ovanlig.

Här svarar han på vanliga frågor om mässling hos barn.

Nyligen har man upptäckt tre fall av mässling i Stockholm. Enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, är det både barn och vuxna.

– Det finns en direkt eller indirekt koppling till utlandsresa för samtliga. Ursprunget till smittan är i Östeuropa och Asien. Två av dem har blivit direkt eller indirekt smittade av en person som befunnit sig på en Finlandsfärja.

Tror ni att det kommer att dyka upp fler fall av mässling i närtid?

– I nuläget finns inga ytterligare fall.

Barnläkaren: Då ska du misstänka mässling hos ditt barn

Enligt Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet, kan barn bli allvarligt sjuka i mässling. Det är därför mässling ingår i svenska barnvaccinationsprogrammet.

– Dödligheten i mässling varierar litet mellan olika länder (i rikare länder är sannolikt dödligheten lägre och i fattigare länder högre). Men ungefär ett barn av 1 000 som smittas dör. När Rumänien drabbades av ett mässlingsutbrott för snart tio år sedan bedöms 7 000 barn ha insjuknat och cirka 30 avled.

– Jag har själv träffat barn som fått svåra hjärnskador efter mässling. En annan komplikation är lunginflammation.

Jonas F Ludvigsson,  barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet.

När ska man misstänka mässling?

– Man ska alltid misstänka mässling hos barn med feber och utslag om de träffat någon med mässling. I synnerhet om de inte är vaccinerade. Men annars är mässling faktiskt sällan något som vi läkare tänker på när vi träffar barn med feber och utslag eftersom sjukdomen blivit så ovanlig i Sverige. Med nu när man sett flera fall i Stockholm är vi mer uppmärksamma på mässling.

Även om hudutslag är typiskt för barn med mässling så har de ofta andra symptom innan utslagen kommer: Feber, hosta samt röda ögon.

– Det här är inte oviktigt för mässling kan lätt blandas samman med vattkoppor. Vattkoppor ger dock blåsor som kliar. Barn med mässling kan få halsont men det får man inte av vattkoppor. För läkare finns det ytterligare kännetecken att leta efter för att ställa diagnosen.

Hos ett barn som är vaccinerat mot mässling är dock mässling mycket ovanligt och då beror oftast feber och utslag på någon annan sjukdom.

Mässlingutslag.

Vaccinet kan inte ge autism

Vad ska man göra om man misstänker att ens barn har mässling?

– Jag tycker man ska kontakta 1177. Om inte barnet är jättedåligt är det viktigt att inte störta in på akuten eller vårdcentralen för både mässling och vattkoppor är mycket smittsamma sjukdomar och i synnerhet om de drabbar människor med svagt immunförsvar kan de vara farliga. Om man söker vård med ett barn som har misstänkt mässling  bör man informera vårdpersonalen om det. Då blir man oftast insläppt genom en separat ingång för att undvika kontakt med andra.

Hur behandlar ni mässling?

– Det viktiga är egentligen att låta vaccinera sitt barn mot mässling för då minimerar man risken att barnet ens blir sjukt. Barn som har lätt mässling får febernedsättande, för barn med svår mässling ger vi stödjande behandling men antibiotika hjälper inte eftersom mässling är ett virus.

Kan man få autism av mässlingsvaccinationen?

– Vissa forskare trodde förr att mässlingsvaccination kunde ge autism men det vet vi nu att det inte gör. Jag har själv vaccinerat mina barn mot mässling och rekommenderar alla att göra det.