Barnläkaren: Rekommenderar inte andningslarm

6 råden som minskar risken för plötslig spädbarnsdöd

Publicerad 2023-06-17

Andningslarm till bebisar säljs som en produkt som ska lugna oroliga föräldrar.

Men det är inget som barnläkaren Per Möllborg rekommenderar.

– Man tänker att man köper en slags försäkring men det gör man inte.

På sajter marknadsförs andningslarm som en produkt som ska lugna oroliga föräldrar, den ska varna när den sovande bebisen har andningsuppehåll eller oregelbunden andning.

Plötslig spädbarnsdöd är ett begrepp som är förknippat med att barnet plötsligt dör utan att man kan hitta en förklaring till det. Ett andningslarm eller babylarm kan kännas tryggt och minskar den risken”, står det på en sajt.

Barnläkaren Per Möllborg, som har disputerat inom plötslig spädbarnsdöd vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, slår hål på påståendet om den minskande risken.

– Nej, det finns inga studier som säger att andningslarm förhindrar plötsligt spädbarnsdöd, dessutom är det en otroligt svår studie att göra etiskt.

Vill köpa trygghet

De andningslarm som säljs mäter endast andningsrörelser, vilket inte säger något om själva syresättningen. Ett barn som har tilltäppta andningsvägar och andas lite grann kan fortfarande ha andningsrörelser, men dålig syresättning det vill säga att blodet inte syresätts tillräckligt – något larmet inte reagerar på. Det kan leda till att barnet får syrebrist och att det slutar andas.

 Per Möllborg, barnläkare.

– Andningslarmen som används inom vården mäter alltid puls, syresättning och andning, det är tre parametrar som hänger samman. Går andningen ner, eller är otillräcklig, så går syresättnigen ner. Det finns dyrare andningslarm att köpa som sägs mäta både syresättning och andningsrörelser men jag vet inte hur tillförlitliga de är.

Enligt Per Möllborg vill folk köpa trygghet. Men egentligen räcker det att följa socialstyrelsens förebyggande råd, som han varit med och utformat, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Dessa är:

  • Låt spädbarnet sova på rygg.
  • Avstå från nikotin.
  • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig.
  • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng.
  • Amma om det är möjligt.
  • Napp kan användas när spädbarnet ska sova.

– De här sex råden är vetenskapliga och det är de råden som gäller.

Då kan man få andningslarm av vården

Det går inte att ersätta de förebyggande råden med ett larm. Men om man väljer att använda andningslarm, utöver att följa råden, får man vara beredd på en del falsklarm. Vilket kan skapa en större oro.

– Köp det om du vill men det är inget jag rekommenderar. Man tänker att man köper en slags försäkring men det gör man inte.

Det finns dock fall där vården förser föräldrar med andningslarm. Till exempel om föräldrar förlorat ett barn tidigare i plötslig spädbarnsdöd.

– De har en berättigad stark oro för nästa barn. De behöver inte betala för larmet. Det kan bli falsklarm men föräldrarna kan ta det då de redan är så oroliga.

Sedan finns det barn som har andningsstörningar som gör att sjukvården tillhandahåller larm, och då tränas föräldrarna i hur de ska reagera.

– Vi erbjuder inte det till oroliga föräldrar, det ska finnas en medicinsk orsak.

”Sommaren kan vara en utmaning”

Som tur är, är det ovanligt med plötsligt spädbarnsdöd, enligt Per Möllborg. Han passar dock på att skicka med ett råd nu till sommaren, och det är att inte rucka på socialstyrelsens råd om ni sover borta.

– Sommaren kan vara en utmaning när man åker bort och sover över, och då gäller det att ha en fortsatt säker sängmiljö för barnet.

Om ditt barn är under tre månader sover det säkrast i egen säng. Att samsova i en smal säng, en soffa eller fåtölj kan kraftigt öka risken för att barnets andning påverkas. Det är lätt hänt att den vuxnas arm, kropp eller täcke kan kommer över barnets mun eller näsa. Barn, upp till ett halv års ålder, har då svårt att flytta sig vilket kan leda till syrebrist, som i värsta fall kan leda till plötslig spädbarnsdöd.

– En extra risk är om föräldern druckit alkohol, tagit sömnmedel, eller är mycket trött och inte märker att barnet hamnat i fel läge. Så till att barnets sängmiljö alltid är säker även när ni är på resande fot, säger Per Möllborg.