Studie: Ingen koppling mellan vaccin mot mässling och autism

MPR-vaccin orsakar inte autism slår forskarna fast

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa | Family

Danska forskare slår fast att MPR-vaccinet inte orsakar autism – i den största studie som har gjorts på området.

– Vi hoppas att fakta kan minska oron och övertyga folk om att vaccin inte orsakar autism, säger forskaren Anders Hviid enligt Time.

Det finns en grupp som är motståndare till vaccin. Bland annat har vissa påstått att MPR-vaccinet, som ges mot mässling, påssjuka och röda hund, ska orsaka autism. Det var läkaren Andrew Wakefield som skrev om den hypnosen i tidningen The Lancet för 20 år sedan. Därefter har flera studier gjorts där man kommit fram till att det inte finns någon koppling.

Ny studie om MPR-vaccin

Nu har ytterligare en sådan studie kommit, som är den största rapporten hittills i sitt slag. Det är danska forskare vid Statens Serum Institut i Köpenhamn som slår hål på påståendet om sambandet mellan MPR-vaccin och autism. De gjorde en liknande studie år 2002, där de kom fram till samma slutsats, men denna gång är studien mer omfattande.

– Vi ser en växande skepticism mot vaccin. Så vi tänkte att det var en bra idé att återkomma till hypotesen och försöka få vetenskapliga svar på kritiken från skeptiker till föregående studie, säger studiens huvudförfattare Anders Hviid, enligt Time.

Forskarna har inte sett koppling mellan mässlingvaccin och autism.
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Forskarna har inte sett koppling mellan mässlingvaccin och autism.

Även vaccinerade barn har autism

Forskarna har gjort studien med data från 657 461 barn som är födda mellan åren 1999 och 2010, och har följt dem upp till 13 års ålder. Studien visar att autism är lika frekvent bland vaccinerade barn som hos de barn som inte vaccinerats. De analyserade även barn med högre risk att utveckla autism separat och kunde heller inte se något samband där.

– Det finns vissa signifikant grupp av föräldrar som oroar sig för och sprider idén om att vaccin orsakar autism och cancer i sociala medier, och även politiker och kändisar. Vi hoppas att fakta kan minska oron och övertyga folk om att vaccin inte orsakar autism, säger Hviid.

Nyligen klassade världshälsoorganisationen, WHO, ”vaccinmotstånd” som ett av 2019:s största hot mot folkhälsan i världen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY