”Är det klokt att inte vaccinera barnet mot TBE?”

Fråga barnläkaren Jonas

Av: 

family

Barnläkaren svarar en läsare.
Barnläkaren svarar en läsare.

FRÅGA BARNLÄKAREN – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om barnsjukdomar och ditt barns hälsa till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Jonas F Ludvigsson har svarat.

En mormor undrar om sitt barnbarn som drabbats av en ovanlig blodsjukdom och även fått diagnosen Alopecia. Finns det ett samband? Och ska de låta bli vaccin mot TBE? Barnläkaren Jonas F Ludvigsson ger svar.

Hej!
Jag har ett barnbarn som när hon var ett år fick akut ITP, efter cirka fyra månader tappade hon allt sitt hår och fick diagnosen Alopecia. Vad vet du om samband mellan akut ITP och Alopecia, och kring Alopecia och vaccination mot TBE? Läkare har varit tveksamma att ge henne det, är det klokt att låta bli den vaccinationen?

Hälsningar en mormor

Barnläkaren Jonas: ”Skulle därför vara tveksam”

Hej!

Tack för din fråga om blodsjukdomen ITP. ITP eller ”immunmedierad trombocytopen purpura” drabbar ofta lite yngre barn och är en ovanlig sjukdom. I ett medelstort landsting/region ser man ett par barn per år med ITP, jag gissar att det rör sig om cirka 10–20 barn per år i en större region som Stockholm.

Barnen har små blödningar i huden vilket ser ut som utslag (”purpura”). Vi ställer diagnosen genom att utesluta andra sjukdomar samtidigt som barnet har låga nivåer av blodplättar (trombocyter). Trombocytopen betyder just ”att ha ont om trombocyter”.

Som första delen av namnet antyder (immunmedierad) så har sjukdomen en immunologisk bakgrund, och det är är nog detta som gör att en del barn med ITP kan få andra immunmedierade, oftast autoimmuna sjukdomar. Andra autoimmuna sjukdomar kan komma både före och efter ITP:n. Exempel på sjukdomar som associerats med ITP är celiaki (glutenintolerans), diabetes och vissa former av sköldkörtelsjukdom.

Alopecia areata innebär att man tappar hår på huvudet, och får kala fläckar. Det är också en immunologisk sjukdom. Till exempel har en del barn med Alopeci en underliggande sköldkörtelsjukdom, andra kan ha diabetes eller ledbesvär.

Det finns ett par vetenskapliga studier där man beskriver personer som har både ITP och Alopecia areata. Studierna är få, vilket är naturligt eftersom bägge tillstånd är ovanliga. Samtidigt är jag inte förvånad. De här sjukdomarna har mycket gemensamt och det finns säkert en ökad risk för Alopecia areata om man redan har ITP.

Vaccination mot leversjukdomen Hepatit B kan ibland utlösa Alopecia Areata. Jag känner inte till om vaccin mot TBE kan utlösa alopeci, men en studie från 2020 visade att Alopeci ofta uppkommer hos patienter som fått svår TBE. Sammantaget skulle jag därför vara tveksam till att ge just TBE-vaccination till ett barn med Alopeci, eller till ett barn som tidigare haft Alopeci, men detta är ett beslut ni och er vaccinationsläkare behöver fatta gemensamt.

/Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska institutet samt författare av boken "Barnläkarens Guide - Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring".


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.