Barnläkaren om långtidscovid hos barn

”Man ska inte vara orolig”

Jonas F Ludvigsson.
Jonas F Ludvigsson.

Det är inte bara vuxna som kan drabbas av långtidscovid, även barn riskerar få långvariga besvär efter att ha insjuknat i covid-19. Det visar en fallstudie av barnläkaren Jonas F Ludvigsson.

– Flera barn med ”long covid” har blivit svårt sjuka i samband med resan till Alperna, säger han.

Det var i somras man noterade att vuxna drabbats av långvarig covid-19 med symtom i form av trötthet, andfåddhet, koncentrationssvårigheter och minnesproblem. Där och då såg man inte samma långvariga symtom hos barn men nu visar en fallstudie av Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska institutet, att även barn kan drabbas av så kallad ”long covid” – vilket innebär att symtomen håller i sig mer än två månader efter man insjuknat i covid-19. I fallstudien beskrivs fem fall där barnen, fyra flickor och en pojke, är i åldrarna 9–15.

– Några av dem har haft sina symtom längre än ett halvår. Symtomen är svår trötthet, andfåddhet, hjärtklappning, ont i halsen, yrsel, magont, illamående och bröstsmärta, säger Jonas F Ludvigsson.

Enligt Jonas har de flesta drabbade barn i studien, som är den första i sitt slag, inga underliggande sjukdomar eller riskfaktorer.

Undersöker långtidscovid hos barn.
Undersöker långtidscovid hos barn.

Än vet man inte hur många barn som drabbats, Jonas gissar dock att det är ovanligt då han inte stött på så många fall. Just nu behöver man följa upp de kända fallen, dessutom behövs mer forskning på området, än vet man för lite om tillståndet och hur man kan hjälpa barnen.

– Vi befinner oss där vi var i våras när hyperinflammation, eller så kallad MIS-C, uppdagades och man plötsligt insåg att sjukdomen hade en koppling till covid-19.

Ska man som förälder vara orolig?

– Man ska inte vara orolig, det här är väldigt sällsynt. Även vid andra infektioner kan vi se långvarig trötthet hos barn och det brukar gå över även om det är långvarigt. Jag är optimistisk.

Du sa att du gissar att det är ovanligt att barn drabbas av långtidscovid men vad är ovanligt? Går det att säga hur många barn, uppskattningsvis, som är långtidssjuka?

– Just nu planerar man för en mottagning för cirka 20 barn med misstänkt svår ”long covid” i Stockholm. I Stockholm finns sannolikt 500 000 barn. Om vi räknar med att 15 procent av dem haft covid-19 så skulle 70-80 000 barn ha haft covid. Det skulle kunna betyda att cirka 1 av 4000 barn som smittas fått svår ”long covid”.

Hur kan man veta att covid-19 är orsaken bakom barnens långvariga symtom i de fall det inte finns något positivt coronatest eller antikroppstest?

– Man kan inte veta hundra procent säkert men flera barn med ”long covid” har blivit svårt sjuka i samband med resa till alperna, och i andra fall vet vi att vuxna i barnens familj/släkt som insjuknat samtidigt har testats positivt. Dessutom har barnen haft symptom som är typiska för covid-19.

Det finns familjer som vittnar om att flera av familjemedlemmarna är långtidssjuka. Exempelvis både mamman eller pappan och barnen. Hur vanligt är det? Och vad kan det bero på?

– Jag vet inte hur vanligt det är med flera fall av long covid i samma familj. Jag kan tänka mig två olika orsaker. Den ena är att personer i en viss familj delar både genetiska faktorer och miljöfaktorer. Till exempel har familjerna liknande immunförsvar, det kan spela roll. Men det kan också handla om virus-faktorer. Kan det vara så att om man smittas ”inom familjen” får man en större virus-dos eftersom man umgås så nära varandra?

Under vinter och höst är ju många barn sjuka i vanliga förkylningar. Och det blir ju lätt rundgång i en familj. Hur sållar ni ut de covidsjuka barnen, när de kanske inte har ett positivt coronatest?

– Det är svårt. Men blir man sjuk samtidigt som en förälder som testat positivt så talar det för covid-19 men ibland är det svårt att ställa en diagnos på barnen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Tvillingarna har varit sjuka sedan mars: ”Är långtidssjuka i covid-19”

Läkaren om långtidscovid hos barn: ”De behöver hjälp och stöd”

Barnläkaren: Så stor är risken att bli coronasmittad av barn utan symtom

Barnläkaren: Så farlig är delta för barn

Barnläkaren: Så skyddar du ditt barn mot vinterkräksjuka

Nytt symtom upptäckt hos covidsjuka barn: ”Kan vara omikron”

Barnläkaren: Tecken på att ditt barn har pollenallergi

”Är det klokt att inte vaccinera barnet mot TBE?”

Ava, fyra månader, blev sjuk i covid-19: ”Var mest sjuk i familjen”

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19

Ny studie: Högre risk för pojkar att bli svårt sjuka i covid

Anne-Lie får inte vabba mer – trots 11-årige sonens tillstånd

Är det bra att vaccinera mitt barn mot vattkoppor?

Okänd hepatit upptäckt hos barn – FHM varnar vården

Bebis föddes med antikroppar

Allt om RS-virus: Så farligt är det

Elvira, 1, lider av ovanlig sjukdom – är den enda drabbade i Sverige

Därför ska du vaccinera ditt barn när den är bebis

Tecknen på att ditt barn har endometrios

Mio, 11, blev svårt sjuk efter covid-19 – fick intensivvård: ”Skrek att han skulle dö”

Coronavaccinen effektiva för gravida – antikropparna förs vidare till barnet

Föräldrar och förskollärare i snorbråk: ”Borde vara självklart att hålla hemma sjuka barn”

Nya rådet från FHM: Håll barnen hemma om någon i familjen är sjuk

Annie drabbades av bröstcancer 34 år gammal – nu har hon uppfyllt sin stora dröm