Mejla

Nina Campioni

Publicerad:
Uppdaterad:

Vilka småbarnsföräldrar ligger tre gånger i veckan?

Det måste inte bara innebära kön in, kön ut när man ska ta hand om sin relation

Publicerad:
Uppdaterad:
Nina Campioni skriver om hetsen att ha sex.
Foto: TT
Nina Campioni skriver om hetsen att ha sex.

Den här hetsen om att komma tillbaka, om att ha sex flera gånger i veckan för annars är man ett icke framgångsrikt par som antagligen kommer skiljas inom två veckor, vad är det för nytta med den?

”Vi låg tre gånger förra veckan”, sa ingen småbarnsförälder någonsin.

”Åh, jag är så kåt”, är inget du heller hör från en nybliven mamma särskilt ofta.

Det kan absolut hända. Men det är knappats vanligt, och händer det är det antagligen skoj eller ljug. För helt ärligt – vilka småbarnföräldrar ligger tre gånger i veckan? Gör du det? I så fall vill jag inte ens säga grattis, för vem har tid eller ork till det?

Jag minns singellivets glada dagar då jag och kompisarna hade eftersnack om föregående natts eskapader. Ett ligg var liksom ständigt närvarande. I dag tävlar vi snarare om vem som gått längst utan. Det har blivit ett stående skämt i whattsapp-chatten. “Vi siktar in oss på varannan månad nu” var det någon som skrev helt utan ironi. Det kanske låter tråkigt och torrt (ja, definitivt torrt). Men vad fan. Är det så jäkla farligt då?

Efter att vi hade fått vår dotter upplevde jag det som ett himla tjat om att “get back up” på den berömda hästen igen. Där och då tog jag det som ett välmenat råd för att det var så oerhört viktigt för relationen att ha sex så fort som det bara var fysiskt möjligt. Nu några år senare undrar jag för vem det var så viktigt egentligen? Visst, min man hade säkert velat ligga tidigare än vi gjorde men jag hade definitivt inget behov av det. Så. När det väl var dags så gjorde jag det för hans och för relationens skull. Inte för min egen. Jag hade noll lust, det kändes läskigt och ovant. Ändå gjorde jag det eftersom det enligt barnmorskan och alla viktiga texter var så viktigt. Och jag undrar lite smått konspiratoriskt, var det en man som skrivit de där råden från början tro?

Nu menar inte jag att man ska sluta ha sex, det är väl toppen och megaunderbart om man känner lust och kåthet. Kör, bara kör. Men, den här hetsen om att komma tillbaka, om att ha sex flera gånger i veckan för annars är man ett icke framgångsrikt par som antagligen kommer skiljas inom två veckor, vad är det för nytta med den? Snacka om att lägga till ytterligare stress till slitna människor med sömnbrist!

Det säger väl sig självt att en kvinna som burit ett barn i nio månader och sen fött ut denna enorma varelse ur sitt lilla, lilla hål inte är skitpepp på att få in mer saker i det där hålet som dessutom skulle riskera att starta om hela proceduren igen? Give her a break, säger jag!

Efter att vardagen kommit igång och så även sexlivet så har jag och min man i perioder haft som mål att ha sex två gånger i veckan. Det har visat sig vara ett bra mål för det slutar nästan alltid med att vi i alla fall fått till det en gång i veckan och det är väl ändå mer än vad man kan begära av ett par trötta småbarnsföräldrar som inte vill annat än att hoppa i säng med Netflix så fort barnen somnat?

Så kan vi inte stryka den där gamla trötta regeln om att “komma igång” så fort som möjligt med liggandet och i stället uppmana att komma igång med pratet, kramandet och goset? För det måste inte bara innebära kön in, kön ut när man ska ta hand om sin relation. Var nära varandra, berätta för varandra hur ni mår, se varandra och ge din partner en puss när hen lagat mat. Om man hittar tiden för ömhet och att bygga varandra och sin relation så kommer ligget av sig självt. Tror jag.

Av: Nina Campioni

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Publicerad:

MER OM FAMILY