Trädgårdsböcker – årets nyheter 2018

Publicerad 2018-02-28

Trädgårdsägare eller inte. När årets trädgårdsböcker börjar dyka upp vaknar vår inre trädgårdsmästare. Här är 7 nya böcker att gräva ner sig i.

Dröm dig bort till trädgårdsböckernas land.

Blommor och bin av Ingemar Fries (Apinordica) 

  • I höstas kom en uppmärksammad tysk studie som visade att antalet flygande insekter minskat med tre fjärdedelar de senaste 30 åren. Det fick många av oss att börja fundera kring vilka katastrofala resultat en minskad pollinering skulle kunna få för den biologiska mångfalden och produktionen av mat. Den som själv vill göra något för att motverka utvecklingen kan läsa i biodlaren och forskaren Ingemar Fries bok Blommor och bin, som förklarar vad pollinering är, beskriver de biarter vi har i Sverige och ger råd kring hur du kan göra din trädgård till ett mecka för pollinerare.

Herbariet av Elin Unnes (Natur och kultur) 

  • Har du någonsin funderat över hur man gör sin egen absint? Eller om växter kan prata med varandra, eller dig? Ja, i så fall har Elin Unnes skrivit en bok för dig, om växter och hur de har använts och används i dag till mat, magi och medicin. Elin Unnes är rockjournalist men detta är hennes andra bok om trädgård och båda har hyllats för sin okonventionella, rättframma stil. Kolla in hennes odlingsblogg: thesecret­gardenerblog.wordpress.com.

Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson (Bonnier fakta) 

  • För några år sedan kändes det lite nytt och spännande att odla sin egen mat, i dag är det snarare en folkrörelse med pallkragar i varenda stadspark. Lena Israelsson är en rutinerad trädgårdsjournalist som har gett ut en rad böcker. I slutet av mars kommer hon med en reviderad variant av Handbok för köksträdgården, ett uppslagsverk för såväl den vane odlaren som nybörjaren. För den som inte orkar vänta längre på våren finns även boken Odla året om, där Lena Israelsson går igenom hur man kan odla grönsaker och örter året om.

Mina dagar: Lust och fägring av Anna Handell (Norstedts) 

  •  Planera dina trädgårdssysslor (och annat också) i den intagande kalendern Mina dagar: Lust och fägring, skapad av illustratören Anna Handell. Det är en kalender, en anteckningsbok och en målarbok i ett, som är fylld av vackra bilder på växter och djur.

Skydda din trädgård av Maj-Lis Pettersson (Ordalaget bokförlag)

  • Tänk att vartenda år när jag sitter vid köks­bordet och planerar fullmatade rabatter, så ägnar jag inte en tanke åt att någon kan vilja äta upp mina fina plantor innan de ens blivit en decimeter höga. Och varenda juni känner jag mig chockad och ja, kränkt, när jag möts av skövlade land. Men nu får det vara slut! Upp till kamp sniglar, rådjur, sorkar, löss och fåglar! Med hjälp av klassikern Skydda din trädgård av Maj-Lis Pettersson tänker jag bara välja växter som ni inte gillar.

I min trädgård vill jag vara Karin av Elisabeth Svalin Gunnarsson (Bonnier fakta)

  •  Karin Larsson var inte bara en textilkonstnär, som skapade originella, kraftfulla textilier, möbler och kläder i Sundborn. Även trädgården präglades av hennes kreativa anda. Hon skapade en charmig, rörig trädgård, med djärva färgkombinationer. Författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson beskriver trädgården på Lilla Hyttnäs och visar hur man kan hämta inspiration från den.

I trädgården hörs andra ekon av Göran Greider (Ordfront förlag)

  • Vad är en trädgård? Är det växterna i sig som skapar känslan av hemkomst, eller spåren av en människas hand? I fyra essäer skriver Göran Greider om trädgårdens historia och sin egen trädgård. Inte minst om skönheten under vintern, de tysta, snötäckta formationerna som kan erbjuda sin speciella vila till trädgårdsentusiasten. Stressa inte, snart nog är det maj igen.

Följ ämnen i artikeln