Klassiskt pris till Fröst

Tilldelas det danska Sonningpriset

Martin Fröst.

Polarpriset må vara det till penningsumman största av alla musikpriser, men det danska Sonningpriset är det mest prestigefyllda. Första gången det delades ut 1959 hette mottagaren Igor Stravinskij, och därmed kom ribban sannerligen att läggas högt. Sjostakovitj, Britten, Bernstein, Miles Davis och nu senast Simon Rattle ingår också i den illustra pristagarskaran.

Två svenskar har tidigare blivit Sonningpristagare, Birgit Nilsson 1966 och Eric Ericsson 1991. Nu har också en tredje tillkommit sedan klarinettisten Martin Fröst utsetts till 2014 års pristagare. Man får anta att det inte bara är hans fantastiska spel i den vanliga repertoaren som lett till priset, utan också hans härliga förmåga att förnya konsertformen och skapa ett slags instrumental teater, som han är ensam om att behärska och som gjort honom enormt populär världen över.

I statuterna för Sonningpriset ingår att pristagaren ska ge en konsert i samband med mottagandet. Det har lett till att priset fått stort genomslag i danskt musikliv, och det var ett svårt misstag att man inte ställde samma krav när Polarpriset instiftades. Har ni vägarna förbi så gör Martin Fröst sitt prisframträdande i danska radions nya konsertsal i Köpenhamn den 10 maj 2014.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.