Undvik tåget på måndag

Petter Larsson Alla som inte har rosa hy och blå ögon riskerar att stoppas av polisen

Nu startar "Super-Reva", eller Mos Maiorum som aktionen mot papperslösa egentligen heter.

Ligg lågt. Undvik särskilt flygplatser, järnvägs- och busstationer och andra knutpunkter för resande.

På måndag startar ”Super-Reva”.

Något annat råd till landets tiotusentals papperslösa går inte att ge, när EU nu drar igång den två veckor långa specialoperationen Mos Maiorum. Ett namn som betyder ungefär ”förfädernas seder” och syftar på det gamla romerska begreppet för etablerade traditioner.

Syftet är bland annat att gripa och utvisa papperslösa, att samla information om vilka de är, kön, nationalitet, ålder, men också att kartlägga resrutter och att rulla upp smugglarnätverk.

Det visar dokument som organisationen Statewatch kommit över och publicerat.

Det handlar alltså om ett slags ”Super-Reva”, som vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk uttryckt det.

Det är ingen unik insats. Liknande operationer görs ungefär en gång i halvåret, i takt med att EU byter ordförandeland. Den här gången är det alltså Italien som leder jakten.

Sverige deltar i Mos Maiorum, men gränspolisens ansvariga vill inte berätta vad man kommer att göra (Metro 8 oktober). Ett minimum är att man bara jobbar på som vanligt, men att alla data man samlar in skickas vidare till dem som leder operationen: Italiens inrikesdepartement och EU:s gränspolis Frontex. Men under tidigare likadana operationer har vanligtvis tusentals papperslösa gripits. Det är med andra ord inte alls långsökt att också svensk polis kommer att trappa upp kontrollerna.

Det betyder att också alla de som har sina papper i ordning, men som saknar grisaskär hy och blå ögon – en stor andel av min hemstad Malmös befolkning till exempel – riskerar att bli stoppade på gatan.

Man kan därför bara hoppas att polisen dragit lärdom av protesterna mot reva, så att den undviker sådana systematiska trakasserier.

Visst, den som accepterar tanken om reglerad invandring – och det gör samtliga svenska riksdagspartier – får finna sig i att papperslösa ibland utvisas och att det är gränspolisens jobb att hitta dem. Alternativet är tyvärr att vi skulle acceptera att en skuggekonomi med närmast rättslösa personer bredde ut sig och permanentades, så som skett i en del sydeuropeiska länder.

Men av det följer naturligtvis inte att vilka metoder som helst är acceptabla.

Att jaga papperslösa kan aldrig vara ett prioriterat jobb för den ordinarie polisen – den har onekligen nog att göra med verklig brottslighet. Personer får naturligtvis inte kontrolleras enkom baserat på utseende. Starkare misstanke än svart hår är ett minimikrav; i annat fall har vi fått ett slags raslagar.

Och skolor, kyrkor, vårdinrättningar med mera, bör vara fredade zoner för razzior.

Det är ju utsatta, maktlösa människor det handlar om.

Inte kriminella.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.