Den som granskar makten ligger risigt till

En utlämning av Julian Assange är en attack på pressfriheten

Bild från en manifestation i London, där demonstranter krävde att Julian Assange friges.

I dag och i morgon avgörs om Julian Assange ska lämnas ut från Storbritannien till USA.

Om domstolen beslutar att utlämning ska ske, riskerar Assange upp till 175 års fängelse i enlighet med amerikanska spionlagar.

Julian Assange är sjuk, i uselt skick, enligt alla rapporter inifrån fängelset, högsäkerhetsanstalten Belmarsh i London.

Sverige har en speciell relation till Julian Assange efter våldtäktsanklagelserna mot honom, och hur han höll sig undan den svenska rättvisan. Många är minst sagt skeptiska till Wikileaksgrundaren. Oavsett detta förtjänar han inte den rättsvidriga och omänskliga behandling han utsatts och utsätts för.

 

Detta handlar dock också om något annat, större än Assange person. Anledningen till att USA begär honom utlämnad är att de vill straffa honom för hans journalistiska gärning. För att han bland annat publicerat material som bevisar amerikanska krigsbrott i Afghanistan och Irak. Och för avslöjanden om hur fångar behandlas i Guantánamo-fängelset.

Åtal och straff för de publiceringar Assange gjort är därmed åtal och straff direkt riktade mot den fria journalistiken.

”The free press still matters”, som Guardian skriver i en kommentar inför avgörandet om Assange.

Än så länge, vill man oroligt lägga till.

För det är många länder som angripit och underminerat yttrandefriheten, tryckfriheten och pressfriheten de senaste åren.

Sverige är ett av dem, med bland annat den lagstiftning som kriminaliserar en hel del traditionell granskande journalistik i det som kallas ”spionlagen”.

 

Så sent som förra veckan träffade jag ett antal journalister på besök från bland annat Ukraina och Armenien, min uppgift var att berätta om svensk pressfrihet och pressetik. När jag förklarade att Sverige stiftat denna nya spionlag, vad den innebär – och att det gjort att vi tappat en placering på pressfrihetsindex – frågade de hur vi journalister kunde låta det hända.

Med våra förutsättningar i Sverige, i fredstid, borde det inte kunna ske.

Jag försökte förklara att det funnits en stark opinion emot, men kände själv att jag inte gav ett tillräckligt bra svar. För jag vet ju att vi svenska journalister varit dåliga på att stå upp för våra friheter. På samma sätt som vi varit dåliga på att markera mot att journalister dödades i rekordfart under 2023. Vi har varit och är passiva.

Assange är inte medborgare i USA och har inte begått brott i USA. Han har gjort enormt viktiga internationella avslöjanden och en utlämning av honom till USA är en signal till alla medier och journalister: att den som granskar makten kan komma att spärras in. Också i länder som säger sig värna yttrandefriheten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.