Riskkapitalister får ta för sig i Alby

Kommunen säljer 1300 lägenheter

Alby såldes ut I fredags avslöjades att 1300 av allmännyttans lägenheter i Stockholmsförorten Alby sålts till riskkapitalisten Mikael Ahlström. Detta trots att 6 600 namn samlats in för att stoppa utförsäljningen.

I morgon säljer Botkyrka kommun 1 300 lägenheter till Mitt Alby AB, som ägs av riskkapitalisten Mikael Ahlström.

Kontraktet är redan påskrivet. I morgon kväll ska kommunfullmäktige ge sin välsignelse.

Det finns bara en hake: de sju kriterier som fullmäktige för ett år sedan ställde upp för en godtagbar köpare är inte uppfyllda.

I den vevan sa Botkyrkabyggens styrelseordförande Bo Johansson (S) till tidningen Södra Sidan: ”Finner vi i slut-ändan att det inte finns en köpare som uppfyller kraven så blir det ingen affär”. Det löftet har andra politiker upprepat titt som tätt.

Nu befinner vi oss i slutändan. Men enligt kommunens egen bedömning uppfyller Mitt Alby AB bara tre av de sju kraven helt.

På ytterligare tre punkter handlar det mer om ambitioner, som på intet sätt är bindande. Till exempel säger man sig redo att rusta upp området på fem-tio års sikt. Kanske. Eventuellt. Men någon energieffektivisering, som också ingick på kommunfullmäktiges önskelista, blir det nog inte.

Det är inte ens säkert att Mitt Alby AB kommer att äga fastigheterna så länge. Ahlström, som backas upp ekonomiskt av ett gäng andra riskkapitalister, säger själv att han vill lämna husen i arv till sina barn. Men inga garantier finns, trots att ett av kommunens krav är att ägandet ska vara just långsiktigt.

Det är ju mycket möjligt att Ahlström menar vad han säger. Men i så fall borde det inte vara någon oöverstiglig uppgift att skriva in en bindande klausul om att han inte får sälja på tio år.

Lika allvarligt är att köparen inte har ”ett stort och brett bostadsbestånd” som det heter i kommunens kriterier, och saknar erfarenhet av fastighetsförvaltning. Visserligen drev Mikael Ahlströms förfäder fastighetsbolag under 1900-talet, men själv var han inte inblandad.

Det gäller även bolagets vd Marcus Trummer, som mest sysslat med värdepapper.

Man säljer alltså 1 300 hem till folk som antagligen vet ganska lite om hur man ska sköta dem - och som mycket väl snart kan sälja dem vidare.

Dessutom lovar Mitt Alby AB inga kollektivavtal när man upphandlar tjänster, vilket fått LO-sektionen i Botkyrka-Salem att gå i taket. De kallar Ahlströms inställning nonchalant och kräver garantier.

Men Ahlström strösslar med goodwill-pengar. Han lovar att i tio års tid lägga sammantaget en miljon per år på att bland annat att erbjuda billiga lokaler och internet åt ideella föreningar. Och han lovar att ordna en Mitt AlbyBerg-dag, att anställa sommarvikarier från Botkyrka kommun och en del annat.

Alldeles utmärkt förstås, men i sammanhanget småpengar. Köpeskillingen är på över 700 miljoner.

Antingen måste nu kommunfullmäktige strunta i sina egna kriterier och hålla tummarna för att Ahlström & Co är de filantroper de gärna utmålar sig som.

Eller också håller man fast vid Bo Johanssons löfte - och stoppar försäljningen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.