Borgerlig äggfrossa

Ny sajt exponerar ledarsidornas blåa ormgrop

Paul Newman i "Rebell i bojor", från 1967.

Jag kan äta 50 ägg, säger Cool Hand Luke (Paul Newman) i filmen ­Rebell i bojor (1967). Hans medfångar tror honom inte, vadslagningen börjar, och Luke klämmer i sig ägg på ägg.

Nu kommer den digitala motsvarig­heten till äggfrossan. Med sajten ­Idagora, som länkar ihop över 50 borgerliga ledar­sidor, kan den hågade ta del av borgerlighetens samlade intellektuella dagsverke.

Så många är det alltså, att det krävs en specialsajt för att sortera dem. Det åskådliggör onekligen trängseln i den borgerliga orm­gropen. Som jämförelse är antalet socialdemokratiska dagstidningar 14, varav en enda, Värmlands Folkblad, fortfarande ägs av arbetar­rörelsen. Antalet vänsterpartistiska och miljöpartistiska är exakt noll.

De senaste dagarna har vi till exempel kunnat läsa att försvaret borde byggas ut (Smp), att grekerna röstat fel (Expressen), att Sverige borde gå med i Nato (nwt) och att ”vänsterregeringar är likgiltiga inför brutala sociala följder av sin politik” (Vk).

Där ser man.

Nya pinsamma insikter kan också drabba den som lägger dessa sidor bredvid varandra. Till exempel hur erbarmerligt illa skrivna och illa researchade även de ­större landsortstidningarnas sidor ofta är - möjligen som en effekt av ­lokalmonopolets bekvämlighet. Och hur minst en närmast sverige­demokratisk ulv - nominellt centerpartistiska Skånska Dagbladet - ryms i den liberala skocken.

Men grundfrågan är förstås hur många läsare som verkligen kan sätta i sig en hel äggkartong till frukostkaffet?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.