Ny M-attack mot vänsterkaféet

Tveksamt beslut i Jönköping rundas genom att trixa till verkligheten i efterhand

Kulturhuset i Jönköping har drivits av Kulturhusföreningen i 30 år.

DEBATT Först fattar man ett beslut som möjligen är olagligt. Sen försöker man trixa till verkligheten i efterhand. Så går det till i Jönköpings kommun.

I flera år har kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) drivit kampanj för att bli av med det vänsterradikala bokkafé som huserar i det självstyrande kulturhuset. Green har framför allt hetsat upp sig över att kaféet sålt anti-israeliska t-shirts – något som, besvärande nog för Green, inte är olagligt. Det berättade vi om på dessa sidor i våras.

I april sa kommunfullmäktige å ena sidan ja till att kommunalisera kulturhuset och vräka Bokcafét.

Å andra sidan sa man samtidigt att alla föreningar som följer svensk lag, kommunens värdegrund och kommunnämndens regler ska vara välkomna.

Problemet är att kommunen redan fastställt att Bokcafét gör det, genom att bevilja dem kulturstöd. Därför skulle kommunfullmäktiges beslut kunna vara ett brott mot likabehandlingsprincipen.

När ärendet nu överklagats till förvaltningsrätten försöker kommunen komma ur den knipan i efterhand.

Dels säger man nu, i ett beslut från i onsdags, att några nya kulturbidrag blir det inte tal om. Plötsligt, utan att något hänt och utan att frågan utretts, anses kaféet inte följa kommunens värdegrund.

Dels för man i yttrandet till förvaltningsrätten fram ett helt nytt motiv till vräkningen. Nu handlar det inte alls om t-shirts och revolutionsromantik, utan om att kaféet hyr i andra hand. Och sägs förstahandshyresgästen – Kulturhusföreningen – upp, så ryker förstås andrahandskontraktet också.

Det är i och för sig rimligt – men ett skenargument, som konstruerats i efterhand. Det gäller ju alla andrahandshyrare, från rollspelsföreningen till FN-föreningen. Det kan därför inte förklara varför just Bokcafét är den enda förening som särbehandlas i kommunfullmäktiges beslut.

Och inte någonstans i kommunens utredningar eller beslut har jag sett att andrahandsuthyrningen nämnts som motiv för att vräka just Bokcafét. Det har alltid handlat om att Moderaterna vill bli av med kaféet av politiska skäl – också till priset av att man offrar det övriga fria kulturliv som nu allt mer blomstrar i huset.

Att nu påstå något annat är helt enkelt inte trovärdigt, och man får bara hoppas att förvaltningsrätten inte går på den lätte.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.