Stoppa förnedringen av arbetslösa, Löfven

Inte nyttigt för samhället – eller för dem som utnyttjas

Metoden att tvinga fattiga att arbeta för att få socialbidrag har inget stöd i forskningen. Ändå låter Stefan Löfvens regering förnedringen fortsätta.

DEBATT Sedan förra sommaren tvingas social­bidragstagare arbeta - ­eller aktiveras - mot socialbidrag. Landskronamodellen kallas det, och bygger på en lika auktoritär som ovetenskaplig övertygelse. Tanken att ­arbetslöshet och fattigdom skapas av ekonomiska och politiska processer bortom den enskildes makt är som bortblåst. Du är problemet. Vi tar dig i kragen.

Den nya socialdemokratiska regeringen gör nu upp med bit för bit av de mest människofientliga inslagen i den nymoderata arbetslinjen. A-kassan höjs, utförsäkringarna av sjuka stoppas, Fas 3 avskaffas.

Men Landskronamodellen lämnas i fred. Trots att nästan all tillgänglig forskning pekar på att den typen av kravställandet inte är effektivt, utan rent av kan vara kontraproduktivt. I alla fall om syftet är att personerna ska få jobb och bli självförsörjande.

När socialforskaren Anders Giertz undersökte åtta socialbidragsprojekt i Malmö fann han inga bevis för att projekten fungerat i sju av fallen. Sociologen Pia Miltons granskning av Uppsalamodellen - där arbetslösa socialbidrags­tagare sökte jobb hela dagarna - visade att aktiveringen snarare innebar att deltagarna återkom i socialbidrag snabbare än hennes jämförelsegrupp. Och för dem som deltog i den så kallade Rinkebymodellen försämrades chansen att bli självförsörjande.

Även i andra länder, som Norge eller USA, är det svårt att hitta studier som visar mer än försumbart positiva resultat. Socialforskaren Katarina Hjertner Thorén skriver i sin internationella forsknings­översikt att kunskapsläget är mycket osäkert.

Däremot knäcker kraven folk. ”Sammanfattningsvis”, skriver socialforskaren Anna Angelin i sin avhandling, ”ger min studie stöd för att aktivering som innefattar tvång och förödmjukelse många gånger blir till en kontraproduktiv erfarenhet.”

Att socialdemokratin trots att dessa fakta finns på bordet - det mesta står att läsa i statens egna utredningar - håller fast vid idén beror antagligen delvis på att det var en socialdemokratisk regering som 1998 öppnade dörren till Landskronamodellen på glänt. Då gav man kommunerna rätt att ställa jobbkrav på personer under 25 år. Det gör det svårare att backa, när systemet nu breddats.

Men mer avgörande är antagligen rädslan för att bli utmålad som ett kravlöst bidragsparti. Den måste man våga göra upp med. Valet är ju vunnet. Och att hålla fast vid ett system, som innebär förnedring utan nytta för vare sig samhället eller dem som utsätts, borde inte ha något med socialdemokratisk politik att göra.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.