Programmet gynnar Teodorescus plånbok

Fin tv-underhållning – och rätt av vänstern att delta

Alice Teodorescu och Daniel Suhonen.

Debattprogrammet Teodorescu & Suhonen börjar närma sig slutet på höstsäsongens fyra avsnitt. Inte minst i vänsterkretsar har det triggat och irriterat. Idén till programmet kom från högerdebattören Alice Teodorescu, och vänsterdito Daniel Suhonen sa ja när SVT frågade. Teodorescus pitch var att i halvtimmeslånga program hålla ett sansat samtal om samhällets stora frågor mellan två ideologiska motståndare.

Vänsterns argument mot vänsterns medverkan är att Teodorescu representerar en populistisk, Twitter-höger som man inte ska debattera med.

Tesen är: vi borde ha en renhårig debatt, helst i tjock-tv:n med någon sorts imaginär Bengt Westerberg–höger. Man verkar tro att det finns en asymmetri. Att debattprogram med pålästa bisittare inte ses genom glasögon insmorda med algoritmiskt, populistiskt konsistensfett. I realiteten pågår “den sansade debatten” (läs: på SVT) totalt sammanflätat med grobianernas gormande på sociala plattformar.

 

Teodurescus argumentation för Israels rätt att urskiljningslöst bomba Palestina skapade mer skrikande på Twitter/X. Därefter skrevs arga debattartiklar och debatter hölls. Symmetrin fungerar. Hennes polariserande retorik är såklart känd för SVT: den är etablerad i hennes swishfinansierade kanaler. Det råder perfekt symbios mellan det kommunikationsrådgivare (som Teodorescu) kallar ”push” och ”pull”: SVT ger henne räckvidd och trovärdighet. Trafik och engagemang dras till Teodorescus digitala kanaler, och fler betalande prenumeranter swishar henne. SVT:s satsning gynnar därför inte främst debattklimatet, snarare Alice Teodorescus plånbok.

I det andra programmet med klickbetes-titeln “Klarar vi oss utan invandrarna?”, inledde Timbro-förläggaren Andreas Johansson Heinö med ett litet brandtal för ideologin – oavsett vilken – som åsiktsgrund. Som om inget sagts frågar Alice Teodorescu: ”Men är det ett problem att samhället är segregerat; invandrarna har ju valt det själva”. Högerdebattören Heinö svarar lätt perplex att ”människor väljer ju inte att bo trångbott, ha sämre utbildning, eller gå i sämre skolor.”

Teodorescu ser förbryllad ut – är gubbfan socialist? Skulle han inte vara på MIN sida? Alla ser utom hon själv: Heinö har ryggrad, en ideologisk ram. Teodorescu förstår inte ens konceptet; hon vill ha klick, trafik och likes – punkt slut. Det är fin tv-underhållning. Och orsaken till att som ideologiskt motiverad debattör – höger eller vänster – vara med i programmet.

 

Så Suhonen gör rätt, fajten behöver tas. Nej, inte för att vinna pajkastningen kring falska dikotomier som Israel eller Palestina, Musk eller Metall, moské eller lucia. Fajten handlar om ideologin som koncept, som den enda rimliga grunden i ett fungerande samhälle. Även den marknadsförs bäst med hjälp av både push och pull.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.