Danmark gör som USA vill

För litet land för att vara oenigt om utrikespolitiken

Danmark är i krig.

Igen.

Afghanistan, Irak, Libyen, Mali.

Och nu sänder ett nästan enigt folketing stridsflyg för att bekämpa IS. Bara vänsterpartiet Enhedslisten protesterar, eftersom man tror att bombningarna kommer att vara kontraproduktiva och snarare stärka IS, och att det vore bättre att beväpna kurderna.

Någon verklig debatt har det inte varit tal om. Trots att just beslut om krig och fred är bland de allvarligaste en statsmakt kan ställas inför.

Danskarna har vant sig. Att ”göra något åt” problem har kommit att betyda att skicka soldater. Det menar forskaren Vibeke Schou Tjalve, som studerat den danska krigsmentaliteten (Politiken 2 oktober).

Så snart Washington kallat har Danmark ställt upp. Det har blivit ett slags sanning att om USA tycker en insats är klok, så är det klokt för Danmark att vara med. ”Det är, som att vi har varit mer amerikanska än amerikanerna”, säger hon. I USA är ju krigsdebatterna mycket hårdare och oviljan att gå in i ytterligare ett krig i arabvärlden är stark.

Bakom den danska krigsivern ligger en idé som odlas bland politikerna om att Danmark är ett för litet land för att vara oenigt om utrikespolitiken, tror Vibeke Schou Tjalve. Men det betyder ju bara att vi skulle vara ett för litet land för att tänka oss för, säger hon.

Eller för att travestera ett gammalt talesätt: Varje land har en utrikespolitik. Sin egen eller någon annans.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.