Erdoğan-protesten hör hemma i Prideparaden

Vi ville uppmärksamma förtrycket mot HBTQ-personer i Turkiet

”Att Erdoğandockan i vårt block håller i en prideflagga är inget annat än ett passande protestformat”, skriver medlemmar från Queers Against Fascism och Rojavakommittéerna

Få har missat att prideledningen kastar hbtq-personer i Turkiet och Kurdistan under bussen i en intervju med Sveriges Radio.

Under sina två minuter i radio lyckades Prides vice ordförande beröra censur, hyckleri, svek och frågan: Vad är Pride egentligen?

Likt varje år sedan 2016 har vi gått med våra budskap om antifascism och mot förtryck av hbtq-personer – här hemma såväl som globalt.

 

Under årets prideparad placerades vårt block mellan ett som kritiserar Ryssland och ett som kritiserar Iran. Passande tyckte vi, då vi i år önskade gå i solidaritet med hbtq-personer i Turkiet och Kurdistan, samt stå upp mot såväl svenska som turkiska fascister.

Strax innan avgång läste vi upp ett tal som skickats till oss från Istanbul Pride. Förutom glitter och glamour hade vi även besök av en docka i vårt block föreställande Recep Tayyip Erdoğan hållande en prideflagga, för att uppmärksamma förtrycket som hbtq-personer lever under i Turkiet, samt visa solidaritet med den kurdiska kampen för frihet och demokrati.

Det är ingen hemlighet att Erdoğan gång på gång gått i täten för hatet mot hbtq-personer med bland annat uttalanden som “we are against the lgbt” under sina kampanjtal. Prideflaggan är oerhört laddad i Turkiet och hbtq-personer som håller i den riskerar sina liv. Att Erdoğandockan i vårt block håller i en prideflagga är inget annat än ett passande protestformat.

Att talespersoner för Pride nu går ut och säger att Queers Against Fascism och Rojavakommittéernas deltagande samt Erdogankritik inte passar in i paraden är skrämmande. Det ger vika för rädslans och misstänkliggörandets politik, som inte har någon plats i vår parad.

 

I Stockholm Prides värdegrund står att: ”Då hbtq+-communityt är mångfacetterat och rymmer många olika röster, är föreningens strävan att utgöra en plattform för olika aktörer att ta egna initiativ och göra sina röster hörda. Föreningen stödjer andra pridefiranden inom och utanför landet”.

Om inte vårt initiativ att protestera mot en regim som kränker mänskliga rättigheter är välkommet eller vårt stöd för Istanbul Pride hör hemma, enligt Stockholm Prides vice ordförande, är det dags för Stockholm Pride att rannsaka sig själva och fundera över sina egna ställningstaganden.

Vi lämnas undrande: Vad är då tillåtet? Vem ska bestämma vilka aktioner, protester och budskap som är tillåtna i paraden? Är det en fråga om estetik? Tycker Stockholm Pride att dockan var ful? Nej, det handlar helt klart om censur. Ska vi behöva redovisa vad vi ska säga i förväg? Var går gränsen? Det är även skrämmande att prideledningen säger sig ha förståelse för reaktionerna från turkiskt håll.

 

Under en av utropsplatserna under paraden ropades det till vår glädje ut – av Stockholm Prides egna talare – att ”Pride is a riot”, alltså en protest. Och så är det.

Pride är en kamp, det är inte bara en fest.

Det är en konstant påminnelse om att våra rättigheter inte tillkom gratis och att de konstant är under hot. Men vi låter oss aldrig tystas, inte av någon prideledning, inte av någon politiker och absolut inte av Erdoğan.

Solidariteten är viktigare. Ingen är fri förrän alla är fria.

 

Samuel Girma, medlem i Queers Against Fascism
Tomas Pettersson, medlem i Rojavakommittéerna

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.