Varför ska man lyssna på Joe Rogan som AI?

Nu kan AI göra poddar helt på egen hand men nyttan är oklar

”The Joe Rogan AI experience” är helt skapad av AI.

Det finns i runda slängar fyra miljoner poddar i världen. Alltså en podd per tvåtusende människa på jorden. Varje dag publiceras det i snitt cirka 30 000 helt nya färska avsnitt där människor av kött och blod sitter och orerar över än det ena än det andra. Ni hör ju själva att det redan är för mycket.

Enter: The Robots.

För i den guldrusch som nu är runt generativ AI, alltså artificiell intelligens som producerar innehåll, har så klart fartblinda entreprenörer börjat spotta ur sig tjänster som kan skapa poddinnehåll ur ingenting. Företag som Wondercraft AI och ElevenLabs ligger långt fram när det gäller TTS (Text To Speech) och röstkloning, men är bara två exempel i en snabbt växande hög. Även här i Sverige har snart varje mediehus en generativ AI-satsning med ljudskapande. Det behövs vare sig mikrofon eller redigeringsprogram för att skapa en podcast i dag. Är man riktigt bekväm kan AI även skriva ditt manus. Sedan är det bara trycka på START och låta maskinen sköta resten.

 

Än vet nog ingen riktigt vad vi ska ha det här till. Poängen med en podcast har varit att den är så lätt och billig att producera att i stort sett vem som helst kan göra det. Därav de fyra miljoner titlarna. Att fila ner tröskeln är inte en tillräcklig vinst, anser jag.

Däremot öppnar AI dörrar för en ny typ av produktion. Jag använder det själv för att förbättra ljudkvaliteten på ljudfiler och företag som HeyGen kan översätta din röst, och till och med få det som att det ser ut som du pratar flera språk flytande.

Vad kan det här annars få för effekter? I våras skapade en anonym användare en AI-generererad version av ”The Joe Rogan Experience” kallad ”The Joe Rogan AI Experience” som helt enkelt var precis det. En podd som till ljud och innehåll påminde extremt mycket om originalet men som var 100 procent genererad av AI. Det hela var inget försök att förvilla eller förvanska utan ville påvisa hur enkelt en sådan förvanskning kunde göras. Tur då att vi redan har allt innehåll vi någonsin kommer behöva.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.