Kulturhuset är räddat

Borgerliga majoriteten i Jönköping gav upp

Jönköpings kulturhus.

Efter fyra års försök att kommunalisera det självstyrande Kulturhuset ger den borgerliga majoriteten i Jönköping nu upp.

”Kulturlivet fullkomligt spirar på Kulturhuset och vi ser en verksamhet som fungerar mycket bra … Därför tycker vi att Kulturhuset även i fortsättningen ska drivas av en ideell förening och den betalar hyra i enlighet med kommunens principer” förklarar kristdemokraten Simon Rundqvist för Jönköpings-Posten (26 nov). Den kritik som funnits tidigare mot alltför inåtvänd och för lite verksamhet är borta.

Det är sant att kulturhusets verksamhet vitaliserats under hotet om kommunalisering. Men detta är också precis det fikonlöv kommunen behöver för att trassla sig ur ett jobbigt läge.

Mobiliseringen för kulturhuset har varit stark. Kulturhusföreningen, som driver huset, har stretat emot juridiskt och gång på gång har kommunen förlorat små strider i rätten, eller tvingats kompromissa. Kommunen har inte heller lyckats presentera några klara idéer för hur huset skulle drivas. Dessutom riskerar en kommunalisering att bli dyr, eftersom man skulle få betala för allt det arbete som i dag görs ideellt. Det är därför klokt av politikerna att släppa på prestigen.

Man ska väl inte ropa hej innan alla paragrafer finns på papper, men det ser ut som en helomvändning. Till det lokala kulturlivets och kommun­kassans fromma.

Och det socialistiska bokkafé, som varit en nagel i ögat på politikerna?

Det finns fortfarande kvar i Kulturhuset. Och säljer fortfarande t-shirts med revolutionära budskap.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.