Spänstig biografi årets fackbok

Ingrid Carlberg berättar allt som hänt i ”affären Wallenberg”

Ingrid Carlberg.

Hundraårsminnet av Raoul Wallenbergs födelse resulterade i hela två stora biografier av typ ”standardverk”. Allt fokus har kommit att hamna på den ena av dem, Ingrid Carlbergs Det står ett rum här och väntar på dig, som nu också fått sitt Augustpris. Det är den visst värd, men Bengt Jangfeldts Raoul Wallenberg: En biografi är på intet vis sämre, och i en salomonisk värld borde de ha fått dela priset.

Ingrid Carlberg är den som tar ut de större svängarna och i motsats till Jangfeldt också utförligt berättar om allt som hänt i ”affären Wallenberg” efter Wallenbergs död 1947. Och hon gör det engagerat, ofta ur familjens perspektiv. Ibland också genom att då och då foga in små journalistiska inpass från resor och intervjuer under arbetet med biografin. Undertiteln ”En berättelse” markerar att hon också har en litterär avsikt, inte bara som Jangfeldt den strikte levnadstecknarens.

Carlberg skriver medryckande, klart och spänstigt, och även om genomgången av Wallenbergs liv fram till uppdraget i Budapest är av begränsat intresse, följer sedan en desto mer häpnadsväckande och dramatisk historia, som det finns all anledning att ta del av. Antingen i Carlbergs eller i Jangfeldts version.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.