Fortsätta svängar till höger på ledarplats

Åsikter är unika grejer

Expressen, Dagen Industri och Göteborgs-Posten går till ­höger på ledarplats. Det hävdar journalisten Andreas Ekström i Journalisten. Här finns texter som ”kommer att bli föremål för fram­tida forskning när normaliseringen av den främlingsfientliga högerns retorik år 2015 ska undersökas. Man kommer att säga att den gick snabbt. Man kommer att säga att förmenta liberaler gick i bräschen” skriver han.

No shit, Sherlock.

I Expressens fall skulle jag i och för sig påstå att högersvängen påbörjades redan med terror­attackerna i USA 2001 och de amerikanska krigen. En då superintressant vänsterliberal sida drog stövlarna på.

Ekström undrar om ägarna är med på noterna och drar en lans för osignerade texter, mer bundna till tidningens politiska tradition.

Det är väl möjligen ett stickspår. Men ägarna är intressanta.

Min gissning: De bryr sig inte om innehållet, kanske förstår de inte ens vad där står, så länge de får uppmärksamhet.

I fallet GP är det uppenbart. Med Alice Teodorescu får man en redaktör som funkar i tv och som kan föra in västkustens flaggskepp i den offentliga debatt man i årtionden mest betraktat.

Lite högerradikalt svärande i den liberala kyrkan får man tåla om man ska finnas på kartan.

Möjligen hänger detta i sin tur ihop med att internet dödat ­nyhetsscoopen. Tio minuter efter att en nyhet lagts ut, har ju alla ­hågade medier den.

Men åsikter, det är unika grejer det! Och ju mer uppseendeväckande åsikter, desto mer uppseende, ej att förväxla med anseende.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.