Paradoxal rasism

Tyska högerextremister minskar men våldet ökar

Demonstration utanför delstatsparlamentet i Dresden 2004, där nazisterna hade valframgångar. Foto: AP

De angriper flyktingförläggningar i hela landet, det är rena epidemin. Och är det inte ­angrepp, så infiltrerar nazisterna medborgargrupper som protesterar mot nya flyktingboenden.

Så lät det när jag för ett år ­sedan bevakade en antifascistisk konferens i Berlin.

Den bilden bekräftas nu av ­Författningsskyddets, tyska ­Säpo, årsrapport som publicerade i förra veckan.

Förra året begicks 990 våldsdåd med högerextrema motiv i Tyskland, den högsta siffran ­sedan 2008. Särskilt angreppen på flyktingförläggningar har exploderat. 2013 var de 55 stycken. Förra året 175. Och i år är man redan uppe i 150.

Det är en paradoxal utveckling. För samtidigt minskar ­antalet ­nazister. Det nazi­anstrukna NPD är bankrutt ­ekonomiskt och ­backar politiskt. ­Högerradikala ­Alternative für Deutschland splittras i inre fraktionsstrider - så sent som för ett par dagar sedan rensades den mer anständiga falangen ut. ­Pegida-rörelsen lyckades aldrig expandera utanför Dresden och är i dag på väg att falla samman.

Den organiserade rasismen ­krisar. Men våldet ökar.

Några dramatiska åtgärder ­kunde inte inrikesminister Thomas de Maizière utlova när rapporten ­presenterades. ”Framför varje ­synagoga i Tyskland står ­poliser. Jag vill inte leva i ett land där det står poliser framför varje flyktingförläggning”, sa han.

Nej, vem vill det?

Flyktingarna kanske.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln