Internetjättens personal vaktas av högerextremister

Avlyssnas och trakasseras av privata vaktbolaget Hess

Slavliknande arbete på Amazon.

De får 75 kronor i timmen och tvingas bo trångt tillsammans i vinterstängda semesterbyar där de övervakas av nazister. De har inget anställningsskydd och den som klagar får kicken på momangen.

Det låter som ett reportage om H&M-sömmerskorna i Kambodja eller Nikes skofabriksslavar i Indonesien – långt bort, lätt att förtränga. Men så såg det ut när den tyska tv-kanalen ARD i förra veckan avslöjade förhållandena på internetvaruhuset Amazons gigantiska distributionscentraler i Tyskland. Här handlar det om europei­ska arbetare som exploateras mitt ibland oss. De kan heta Maria eller Silvina, och kan vara en före detta lärare eller sjuksköterska från eurokrisens länder.

Det som nästan drar berättelsen mot satirens gräns är övervakningen.

Arbetarna vittnar om hur deras bordssamtal avlyssnas, deras rum och saker söks igenom och de själva visiteras i vad som ser ut som systematiska trakasserier.

Bevakningen sköts av ett privat säkerhetsföretag som heter Hess, och möjligen är döpt efter nazisten Rudolf med samma efternamn. I vilket fall, visar ARD, är många av vakterna nazister eller andra högerextremister.

Så fullbordas bilden av arbetsläger. Det är priset för våra billiga böcker.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.