Anden är ute ur flaskan i Tyskland

Nationalchauvinismen vädras – tyska ska pratas alltid

I Tyskland talar vi tyska.

Det ska gälla både i hemmen och i offentligheten.

Denna makalöst totalitära idé - som borde varit bannlyst från Europa efter kolonialism och fascistdiktaturer - lanseras nu av Angela Merkels sydtyska systerparti CSU.

Nej, några statliga hembesök för att kontrollera efterlevnaden tänker man sig inte; förslaget ska mer läsas som en nationalchauvinistisk signal.

Det är inte första gången CSU pressar på från höger. I snart ett års tid ha man drivit kampanj mot påstådda sociala turister från Bulgarien och Rumänien och tvingat fram nya hårdare regler och kontroller.

Bakgrunden är att Merkels kristdemokrater likaväl som Camerons tories och Reinfeldts nymoderater gått mot mitten och börjat bejaka sådant som feminism, homoäktenskap, internationalism och migration.

Det fält som då öppnats på högerkanten har erövrats av radikalhögern. I Tyskland gör nya Alternative für Deutschland succé i delstatsvalen. Vilket i sätter press på kristdemokratin.

Rena galenskapen, låter det från vänster. ”Varför skulle ett amerikanskt par i Bayern inte prata engelska med varandra i hemmet?”, undrar den socialdemokratiska integrationstalesmannen.

Också Merkels CDU och regering håller emot. Inte med antirasistiska argument, utan med kristdemokratins heligaste vapen: rätten till privatliv och familjens självbestämmande.

Men anden är ur flaskan, debatten är förskjuten, och målet, att vinka till ytterhögerns väljare, är nått.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.