Nya danskar hängs ut

Invandrare misstänkliggörs i annonser

Att byta samtalsämne är en av politikens viktigaste konster. Handlar debatten om miljö gynnas miljöpartier, handlar den om välfärd gynnas socialdemokraterna, handlar den om invandring, ja då gynnas de högerradikala. Nästan oavsett vad som sedan egentligen sägs i debatten.

Det är en helt central förklaring till varför Dansk Folkeparti varit så framgångsrika: i femton års tid lyckades man få danskarna att nästan bara prata invandring.

Wag the dog, på danska.

I onsdags publicerade partiet en annons i flera tidningar, där man listade namnen på de 684 utlänningar som nu ska få danskt medborgarskap. ”Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed. Nu bliver han dansker…” var rubriken. Säkerhetspolisen hade nämligen haft sina misstankar mot en av personerna på listan.

Och nu rasar debatten. Den misstänkte är ju inte dömd. Varför misstänkliggöra alla dessa människor? Det är oanständigt! Ett brott mot dansk rättstradition! Och så vidare, och så vidare.

Ja, naturligtvis.

Men spektaklet fungerar.

Som Socialistisk Folkepartis Özlem Cekic påpekade i Politiken: I dag debatterar folketinget de drakoniska försämringarna av a-kassan. En reform Dansk Folkeparti står bakom – till många av sina kärnväljares ilska.

Men vips pratar Danmark åter invandring.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.