Lärare lät elever mobba skolteater

Möttes av hot, rasism, kastade pennor och homofobi - läraren stod och såg på

Ur Ung Scen Östs ”Marken brinner”.

De spelar en pjäs om ungdomsupplopp, polisvåld och diskriminering för gymnasieelever i Östergötland. Men Ung Scen Östs föreställning möts av öppen rasism, homofobi, kastade pennor, ristade hakkors och en hotfull stämning. Medan lärarna tittar på.

Det berättade Feministiskt Perspektiv i går. Att det, trots att det går framåt, finns omfattande rasistiska attityder bland skol­elever vet vi, det visade senast Forum för levande historia i en färsk rapport. Men att skolpersonalen låter trakasserierna blomma ut är det riktigt obehagliga. Det är ju inte bara skådespelarna som drabbas - illa nog - utan också elever med invandrarbakgrund och homosexuella elever. Så fungerar hatbrott: de skrämmer brett.

Östergötland är inget nazifäste, men det kan däremot inte uteslutas att trakasserierna hänger samman med SD:s framgångar. En studie av det politiska klimatet i Klippan i samband med mordet på Gerard Gbeyo, där tre främlingsfientliga partier satt i kommunfullmäktige, visar att sådana samband kan finnas. I Östergötland nära nog tredubblades SD i valet, till 14,4 procent. Och SSU-ombudsmannen i Linköping, Sara Bertilsson, berättar att hon upplevt att folk varit mycket mer öppna med sina rasistiska åsikter i den här valrörelsen än tidigare. ”Det är som att de vågar visa det”, säger hon.

När teatern nu ställt in sina föreställningar i en vecka måste det bli en väckarklocka för skolledningarna att agera med största möjliga allvar. Öppen rasism är inga pojkstreck.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.