Läget fortfarande akut för Svenska Akademien

Peter Englund och Kjell Espmark gör comeback

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Bäst vore om alla avgick och en helt ny akademi byggdes upp”, skriver Cecilia Djurberg.
Foto: TT
”Bäst vore om alla avgick och en helt ny akademi byggdes upp”, skriver Cecilia Djurberg.

KULTUR

Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien, meddelar de till DN.

Som argument för återkomsten anger de att de under hösten ”medverkat i återuppbyggnaden av Svenska Akademien och deltagit i flera viktiga beslut” och ”nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien”.

Snart måste till exempel en ny ständig sekreterare utses, då Anders Olsson enligt stadgarna måste lämna posten när han fyller 70.

Därtill ser Englunds och Espmarks krav på att Katarina Frostenson ska lämna nu ut att bli verklighet. Frostensons förslag till förlikning med Svenska Akademien innebär att hon säger sig vara beredd att kliva av mot att hon får ersättning för utebliven inkomst. Fair game, givet Akademiens arkaiska livstidskontrakt, även om man får hoppas att det i så fall blir fråga om en skälig ersättning. Frostenson bedöms trots allt ha misskött sitt uppdrag.

Men frågan är om inte fler ledamöter gjort det. Hela Akademien måste ha känt till flera av oegentligheterna i denna härva och – aktivt eller passivt – sanktionerat dem. Bäst vore om alla avgick och en helt ny akademi byggdes upp.

Englunds och Espmarks comeback framstår som vältajmad, inte minst för att förhindra en sån lösning, och deras vilja att återupprätta Akademiens förtroende är säkerligen genuin. Läget är dock fortsatt akut. Särskilt som Akademien nyligen valde att belöna en person som vittnade till Arnaults försvar med ett stipendium på 60 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.