”Vi har aldrig tråkigt när vi tältar’”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-22

Familjen Martinsson/Hoffmann campar gärna – i trädgården

Ett riktigt härligt familjeäventyr utan att lämna tomten?

Jodå, det går!

Familjen Martinsson-Hoffmann drar ofta och gärna ut och tältar tillsammans – i sin egen trädgård.

– Hela idén grundar sig i att våra barn är allergiska mot väldigt många födoämnen, så det är lite svårt för oss att åka iväg hemifrån. Men det är verkligen ett nöje som passar alla! Det blir ett äventyr som hela familjen får uppleva ihop, berättar Sara Martinsson, 26, entusiastiskt.

”Ett projekt hela dagen”

Barnen Svante, 6, och Alma, 2, älskar att tälta. Det är dock inte själva sömnen i tältet som är det viktiga för de unga äventyrarna. Lika viktigt är det att få vara med och sätta upp tältet, följa med till matbutiken för att köpa matsäck och packa ner den – ”även om man bara flyttar ut maten några meter smakar den helt annorlunda i tältet!” – och låna några spännande böcker på biblioteket.

– Det blir ett projekt hela dagen, där alla kan vara delaktiga. Men sedan är det inte så noga att man faktiskt sover i tältet. Om barnen ångrar sig är det ju bara att gå in till sin egen säng. Poängen är att man är tillsammans.

För den som är van vid äventyrsbad och nöjesparker låter det kanske som ett väldigt blygsamt nöje, men familjen Martinsson-Hoffmann har aldrig tråkigt under tältkvällarna.

– Det finns så mycket man kan göra om man använder sin fantasi. Som att smyga ut i nattmörkret och gå på upptäcksfärd i området, låta barnen gå före och visa vägen. Eller att ta med sig gamla fotoalbum ut i tältet och berätta historier om när barnen var små – och när mamma och pappa var små!

Kvalitetstid

Det bästa med trädgårdstältningen tycker Sara är kvalitetstiden med familjen.

– Man kommer så nära varandra. Det är inget annat runt omkring som stjäl uppmärksamhet, bara vi som ligger där och läser och pratar.

– Man kan vara lite stel när man vaknar, haha! Men det är verkligen värt det.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln