Ny skilsmässa i brittiska kungafamiljen

Publicerad:
Uppdaterad:

Brittiska kungahuset

Ännu ett bakslag har drabbat drottning Elizabeth.
Hennes favoritbarnbarn Peter Philips, 42, och hans fru Autumn, 41, skiljer sig efter 12 år tillsammans.
– Det är sorgligt men bäst för barnen, säger Peter Philips.

Peter Philips har ingen kunglig titel eftersom hans mamma prinsessan Anne ville att hennes barn skulle växa upp med större frihet utanför kungahuset.

Skilsmässan som är den första bland drottning Elizabeths barnbarn sägs ha gjort monarken ledsen och upprörd. Peter Philips är det barnbarn som står drottningen allra närmast.

I ett uttalande från paret bekräftar Peter Philips och Autumn att de ska skiljas. De berättar att de separerade förra året efter att ha informerat drottningen och medlemmar av bådas familjer. Nu tar de steget att ansöka om skilsmässa. Beslutet om skilsmässa och delad vårdnad kommer efter många månader av samtal.

”De är eniga i att det här är det bästa för deras två barn och vänskapen dem emellan”, står det i uttalandet som även betonar att parets främsta prioritering är att tillsammans fostra och ta hand om de två döttrarna döttrarna Savannah, 9, och Isla, 7.

Enligt The Sun är det Autumn som vill lämna Peter. Tidningens källor gör gällande att Autumn längtar tillbaka till Kanada där hon är uppväxt, och att Meghan och Harrys uttåg ur kungahuset har inspirerat henne att vilja lämna äktenskapet som inte varit bra under lång tid.

Peter Philips och Autumn ska separera enligt uppgifter till brittisk press. Peter Philips är drottning Elizabeths favoritbarnbarn.
Foto: TT
Peter Philips och Autumn ska separera enligt uppgifter till brittisk press. Peter Philips är drottning Elizabeths favoritbarnbarn.

Flera skandaler att hantera

Beskedet kommer olägligt. Drottning Elizabeth har nyligen fått tampas med Brexit och skandalerna kring sonen prins Andrews koppling till den pedofildömde affärsmannen Jeffrey Epstein. Därtill kommer prins Harrys och Meghans brytning med kungahuset och svallvågorna efter parets flytt till Kanada.

Att hantera en skilsmässa på det ska inte ses som en lätt sak för den 93-åriga drottningen.

Peter Philips har av och till varit i blåsväder. Nyligen sågs han i en tv-reklam för mjölk i kinesisk tv, vilket väckte stark kritik om hur medlemmar av kungafamiljen bör agera i kommersiella sammanhang.

Nu frågar sig många hur mycket familjeproblem som drottning Elizabeth ska orka med.

Foto: TT
Peter Philips och Autumn gifte sig 2008 på Windsor Castle.

Peter Philips och Autumn

  • Peter Philips som är drottning Elizabeths äldsta barnbarn träffade kanadensiska Autumn på Canadian Grand Prix i Montreal 2003 . De blev ett par utan att Peter Philips berättade att han är drottningens barnbarn. Det upptäckte Autumn när hon följde prins Williams officiella födelsedagsfirande på tv en tid senare.

  • Autumn flyttade till London och paret gifte sig på Windsor Castle i maj 2008.

  • Till många britters förvåning sålde de bildrättigheterna till bröllopet till tidningen Hello för runt 5 miljoner kronor.

  • Medan Autumn bland annat jobbade på ett dataföretag och som assistent till tv-personligheten Sir Michael Parkinson, har Peter Philips haft många olika jobb, men främst jobbat som idrottsmanager.

  • Trots att de inte har några kungliga titlar så har paret synts flitigt vid stora officiella event som till exempel vid Royal Ascot, Trooping the Colour och julfirandet på Sandringham.

  • Den 11 februari 2020 meddelar paret att de ska skiljas.


PODD Megxit - Vad händer nu med Harry och Meghan?

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om den kungliga världen och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT